A hőségriadó az egész országra kiterjed, több megyére vörös kódot adtak ki

Az ország nagy részén hőségriadót rendeltek el, néhol akár 37 fok is várható, és több megyében vörös kódot is kiadtak.

Szerdán a met.hu és a HungaroMet előrejelzése szerint napos időre számíthatunk, kevés fátyol- és gomolyfelhővel, és csapadék sem várható. A délnyugati, illetve déli szél sok helyen megélénkül, főként a Dunántúlon meg is erősödik. A hőmérsékletek a nap folyamán 32 és 37 fok között alakulnak, estére pedig 21 és 28 fok közé hűl le a levegő.

A kialakult hőséghelyzet miatt több megyében is figyelmeztetéseket adtak ki. Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében másodfokú, azaz narancssárga figyelmeztetés van érvényben, míg a többi megyében – Borsod-Abaúj-Zemplén kivételével – elsőfokú, tehát citromsárga a figyelmeztetés. Az országos tisztifőorvos a HungaroMet előrejelzései alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére 2024. június 19-én (szerda) 0.00 órától 2024. június 22-én (szombat) 24:00 óráig.

A Belügyminisztérium szerda reggel 8 órától több megyére vörös kódot adott ki, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását. Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette, hogy a péntek 20 óráig tartó speciális eljárásrend fokozatosan lép életbe, szerdán hat vármegyére - Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Tolna - érvényes, csütörtökön Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, míg pénteken Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy vármegyében lesz érvényben a vörös kód.

Jelenleg fronthatás nem terheli a szervezetünket, de az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire, különösen a kisgyermekekre és idősekre. Figyeljünk a folyadékpótlásra! Továbbá egyre erősebb az UV sugárzás, ilyenkor rövid idő alatt keletkezhet bőrpír, leégés, amely a melanoma kialakulását segíti elő.

Fontos a világos, természetes anyagú ruházat, széles karimájú kalap, napszemüveg viselése, és a megfelelő faktorszámú naptej használata.

Az orvosmeteorológia szerint szerdán nem lesz front felettünk, a fokozódó hőség viszont sokak szervezetét fogja megterhelni. A nagy melegben fáradékonyabbak, bágyadtabbak lehetünk, valamint a melegedésre érzékenyeknél felerősödhetnek migrénes panaszok. Az éjszakák is egyre melegebbek lesznek, emiatt sokaknál fordulhat elő alvászavar, álmatlanság. 10 és 16 óra között nagyon erős, helyenként extrém erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Csütörtökön egy gyenge hidegfront miatt valamivel több felhő lehet az égen, de eső, zápor továbbra sem valószínű, legfeljebb nyugatra sodródhat be egy-egy gyenge góc. Többfelé élénk, helyenként erős lesz az északi-északkeleti szél, de egy-egy viharos közeli lökés sem kizárt. Jelentősen nem esik vissza a hőmérséklet, a délutáni órákban 29-37 fokot mutathatnak a hőmérők.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras