Győri polgármesteri választás utóhatásai

A győri polgármester-választáson második helyen végző Dézsi Csaba András a helyi rádióban értékelte az eredményeket, elismerve Pintér Bence győzelmét, és kifejezve a Fidesz-frakció együttműködési szándékát az új városvezetővel.

Dézsi Csaba András a választási eredményeket követően a helyi rádióban beszélt, ahol elismerte Pintér Bence győzelmét, és kijelentette, hogy a Fidesz-frakció kész együtt dolgozni az új polgármesterrel, amennyiben az Győr érdekeit szolgálja. Dézsi többször is kritikát fogalmazott meg utódjával szemben, megkérdőjelezve, hogy Pintér képes lesz-e megfelelni az előtte álló kihívásoknak. A vereség okait a győri parkolási rendszer átalakításában és az önkormányzati bérlakások díjainak emelésében látja, valamint úgy véli, hogy elődje, Borkai Zsolt tevékenysége is negatívan befolyásolta az eredményeket.

Dézsi szerint Borkai a Fidesz-szavazók közé betolt "trójai faló" volt, és ha ő nem lép be a képbe, akkor Dézsi kétharmados győzelmet arathatott volna. A jelenlegi polgármester hangsúlyozta, hogy októberig teljes hatáskörrel folytatja a munkát, és felhívta Pintér figyelmét a komoly tárgyalási módszerek és csatornák fontosságára.

Dézsi a Széchenyi István Egyetem alapítványának kuratóriumában betöltött szerepével kapcsolatban is reagált Pintér kritikáira. Pintér korábban úgy nyilatkozott, hogy a polgármesternek le kellene mondania a kuratóriumi tagságról, mire Dézsi azt felelte, hogy ő mint kardiológus professzor vesz részt a munkában, nem mint polgármester. Dézsi a szerénységet sürgette utódjának, és reményét fejezte ki, hogy Pintér nem akar majd Ceaușescu feleségéhez hasonlatosan mindenféle végzettség nélkül az MTA elnöke lenni.

Dézsi nem tért ki arra, hogy Pintér szerint vezetői stílusa miatt sokan vállalhatatlannak tartották, és ezt a választók is kinyilvánították. Ugyanakkor Dézsi úgy véli, hogy az ő idejében megindult a megtisztulás a "győri polip" uralma alól, és reméli, hogy Pintér nem hozza vissza az "urambátyám rendszert". Végül hozzátette, hogy a Fidesz-KDNP frakció támogatni fogja az új polgármestert, ha a köz érdekét szolgálja, és nem fogják akadályozni a pozitív döntéseket.