Zsadányi kerékpárút-ügy: még nincs gyanúsított

A zsadányi kerékpárút építésével kapcsolatos költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozásban jelenleg semmilyen gyanúsított nincs, és a nyomozás lezárásának ideje is bizonytalan.

2021-ben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő dokumentálta, hogy a kerékpárút építése során villanyoszlopok álltak a kivitelező útjában, és ez a szürreális helyzet több médium figyelmét is felkeltette. A Magyar Narancs 2022 decemberében arról számolt be, hogy a Zrínyi utca és a sporttelep közötti szakasznak 2021 végére kellett volna elkészülnie, de a munkálatok 75 százalékos készültségi szintnél megakadtak.

Az önkormányzat 2022 áprilisában újabb pályázatot hirdetett a kerékpárút befejezésére, amelyre több mint 30 cég jelentkezett, köztük nem csak építőipari vállalkozások, hanem más, teljesen eltérő profilú cégek is. Összesen 29 vállalkozás részesült a kiírt 600 ezer forintos ösztönző támogatásban, így az EU-nak a kerékpárút befejezése összesen 32 millió forintba került.

2024 januárjában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben. Hadházy Ákos érdeklődött Polt Péter legfőbb ügyésznél, hogy áll a nyomozás, és válaszként megtudta, hogy a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága jelenleg is nyomoz, de gyanúsítottat a megalapozott gyanú hiánya miatt még nem hallgattak ki. A nyomozás során eddig okiratokat szereztek be és tanúkat hallgattak ki, de a szükséges eljárási cselekmények miatt a nyomozás befejezésének időpontja még nem határozható meg.