A húsevő baktérium terjedése Japánban

Japánban aggodalomra ad okot a húsevő baktérium okozta fertőzések számának növekedése, amely súlyos esetben akár halálos is lehet. A Bloomberg által összegyűjtött információk szerint, bár a betegség ritka, a fertőzések száma meghaladta a 2023-as év egészére bejelentett rekordszámot.

A Streptococcus által okozott szindróma (STSS) esetei Japánban egyre gyakoribbak, több mint 1000 fertőzöttet regisztráltak már június elejéig, ami több, mint a tavalyi év egészére jelentett esetszám. Az A csoportú Streptococcus baktérium által okozott betegség gyors lefolyású, és a fertőzést követő 48 órán belül halálos kimenetelű lehet.

A japán egészségügyi hatóságok szerint a turistáknak nem kell lemondaniuk utazási terveiket a járvány miatt, mivel az esetek száma még mindig alacsony a Covidhoz és az influenzához képest. Az STSS első tünetei az influenzához hasonlóak lehetnek, mint például láz, hidegrázás, izomfájdalom és hányinger, de 48 órán belül súlyosabb tünetek is jelentkezhetnek.

Az STSS kezelése kórházi ellátást igényel, ahol intravénás folyadékpótlással és szükség esetén műtéti beavatkozással kezelik a betegeket. A fertőzés megelőzésében kulcsfontosságú az alapvető higiéniai szabályok betartása, és a nyílt sebekkel való fürdőzés kerülése.