„Ez egy nagyon szép eredmény” – mondta a józsefvárosi MSZP a választási eredményekről

Attól függetlenül, hogy nem alakultak túl kedvezően a június 9-ei választások a szocialista párt számára, a józsefvárosi MSZP így is pozitívan értékelte az eredményeket.

A józsefvárosi MSZP a választásokat követően meglepően pozitív hangnemben nyilatkozott, annak ellenére, hogy a VIII. kerületben minden körzetben vereséget szenvedtek, és az alpolgármesteri pozíciót is elveszítették. Szili-Darók Ildikó, a párt polgármesterjelöltje a Józsefváros Újságban úgy kommentálta az átlagosan 4,77 százalékos eredményt, hogy „ez egy nagyon szép eredmény”.

A szocialisták döntése, hogy külön induljanak, abból fakadt, hogy Pikó Andrással való nézeteltérések miatt csak egy MSZP-s jelölt, Camara-Bereczki Ferenc Miklós kapott lehetőséget az újraindulásra az összefogott ellenzéki jelöltek között. A párt ezt nem fogadta el, mivel szerették volna, ha a 2019-ben három helyen egyéni mandátumot nyerő MSZP-s képviselők mind újra indulhatnak.

A választáson végül Szili-Darók Ildikó, a kerület szocialista alpolgármestere indult Pikóval szemben, és az MSZP 12 körzetből 11-ben állított egyéni jelöltet. Pikó Andrást azonban a szocialista különindulás nem ingatta meg, sőt, még nagyobb fölénnyel nyert, mint korábban, míg Szili-Darók Ildikó csupán a szavazatok 1,69 százalékát szerezte meg. Az MSZP csak a kompenzációs listáról tudott egy helyet szerezni magának, így Szili-Darók bekerült az új közgyűlésbe.

Szili-Darók Ildikó a párt eredményeit a következőképpen értékelte: „Polgármester úr elvette az összes jogkörömet, ki kell költöznöm az irodámból, egyelőre nem a barátkozás irányába viszi ezt a kapcsolatot, valószínűleg minél távolabb akarja tartani magától azt, aki ellene indult”. Pikó András az új testület felállását sem várta meg Szili-Darók menesztésével, aki emiatt mezei képviselőként folytatja.

Szili-Darók Ildikó úgy véli, hogy bár Pikó András nem adott nekik lehetőséget, mégis sikerült elérniük, hogy legyen egy helyük a testületben. „Az MSZP nem vallott szégyent, nem szerepeltünk le, polgármester úr szavaival élve a lakosság nem kiszavazott minket, hanem pont beszavazott minket. Bent vagyok a testületben” – fogalmazott a politikus.

Egy különös esemény is történt a választásokat követően, amikor a Józsefváros tévének nyilatkozó Veres Gábor, az MSZP kerületi elnöke beszélgetése közben egy biciklitolvaj kísérletét észlelte. A riporter és az interjúalany mögött egy férfi próbálta ellopni a stáb egyik biciklijét, de a riporter észrevette és félbeszakította az interjút, így a tolvajnak vissza kellett adnia a biciklit. A szürreális jelenetet a 444.hu is megörökítette, amelyben látható, hogy a sárga pólós férfi nemes egyszerűséggel odalép a letámasztott biciklihez és eltolja azt a kamerák előtt, de a stáb gyors reakciójának köszönhetően a tolvajt szembesítik tettével, aki sértődötten csak annyit mond: „dehogy”, majd tovább sétál. Veres Gábor a meghiúsult lopási kísérlet után arról beszélt, hogy bár a választási eredmények nem úgy alakultak, ahogy remélték, de az MSZP-nek végül sikerült egy listás mandátumot szerzett képviselője lett.