Banki csalások: drámai növekedés Magyarországon

Az internetes csalások száma és az általuk okozott kár mértéke ijesztő ütemben nő Magyarországon. A Bank360.hu elemzése szerint egy átlagos magánszemély 1,3 millió forintot, míg egy átlagos vállalkozás akár 31 millió forintot is elveszíthet, ha csalás áldozatává válik.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján az idei első negyedévben a sikeres bankkártyás visszaélések száma megközelítette az 57 ezret, ami több mint 2,7 milliárd forintos kárt jelent, 65 százalékos növekedést mutatva az előző év azonos időszakához képest. A bankok ugyanakkor egyre hatékonyabban szűrik a csalásokat, több mint 235 ezer sikertelen kísérletet regisztráltak, ami több mint kétszerese az egy évvel korábbinak. A csalók gyakran adathalászat és pszichológiai manipuláció révén próbálják megszerezni az ügyfelek adatait, és ha sikerrel járnak, az áldozatok jelentős összegeket veszíthetnek el. Az első negyedévben az ügyfeleknek mintegy 1,3 milliárd forintot kellett viselniük a bankkártyás visszaélésekből eredő károkból, ami csaknem két és félszerese az egy évvel korábbinak.

Az első negyedévben több mint 46 ezer sikeres visszaélés történt, összesen 13,37 milliárd forint értékben, a leírt kár pedig 11,6 milliárd forint volt, ami négyszerese az egy évvel korábbinak. A megakadályozott visszaélések száma azonban 2023 közepétől folyamatosan meghaladja a sikeresekét, ami azt jelzi, hogy a bankok csalásokat szűrő rendszerei egyre hatékonyabbak. A háztartásokat 4277 esetben verték át valamivel több mint 5,4 milliárd forint értékben, míg a vállalatok esetében a kár meghaladta a 7,5 milliárd forintot, ami 18-szorosa az egy évvel korábbinak, és több mint 31 millió forint káronként.

A csalók módszerei változatosak, de a céljuk azonos: megtévesztéssel és manipulációval hozzáférni az ügyfelek bankszámláihoz, és azokat kiüríteni. Gyakori módszer az apróhirdetési platformokon történő vadászat, ahol hamis banki oldalakra terelik az eladókat, vagy telefonon banki ügyintézőnek adják ki magukat, és vírusirtó telepítésére buzdítják az áldozatokat, hogy így szerezzék meg a bankszámla adatait. A Bank360.hu felhívja a figyelmet arra is, hogy előfordul, hogy az áldozatokat "biztonsági számlára" történő átutalásra késztetik, ami valójában a csalók zsebébe vándorol.