Doktor24: Újra az alapítók kezében

Kóka János és Lancz Róbert, a Doktor24 magánegészségügyi cégcsoport alapítói, visszavásárolták a részvények 100 százalékát a pénzügyi befektetőktől, és további fejlesztésekkel, valamint felvásárlásokkal kívánják növelni a piaci részesedésüket.

A Doktor24 Medicina Zrt., amely Magyarország egyik vezető magánegészségügyi szolgáltatója, 2023-ban 16 milliárd forintos árbevételre számít a 2023-as 14,5 milliárd forint után. A vállalat jelenleg mintegy 1100 munkavállalót és közreműködőt foglalkoztat, köztük 700 orvossal és szakdolgozóval, évente több mint félmillió orvos-beteg találkozót bonyolítanak le. Országszerte nyolc kórházban 11 műtőt, 70 kórházi ágyat és 120 járóbeteg ellátó és diagnosztikai szakrendelőt működtetnek.

A cégcsoportot Kóka János és Lancz Róbert 19 évvel ezelőtt alapította, és azóta a folyamatos növekedés, valamint a helyben piacvezető egészségügyi központok megvásárlása révén váltak meghatározóvá a magánegészségügyi szektorban. A Doktor24-et ma az öt legnagyobb magyarországi szolgáltató között tartják számon.

A vállalat új tulajdonosi felállásban, de változatlan menedzsmenttel működik tovább. Az alapítók az igazgatóságban és a felügyelőbizottságban foglalnak helyet, és megerősítették tisztségében Unger András vezérigazgatót, valamint a felső vezetés többi tagját.

A tranzakció során a régi-új tulajdonosok átvilágították a vállalkozást, és több fontos, a szolgáltatás fejlesztését érintő döntést hoztak. Terveik között szerepel a budai Multiklinika és a Váci úti központ bővítése, új diagnosztikai berendezések beszerzése, valamint további ellátások bevezetése a műtéti és járóbeteg rendeléseken egyaránt.

A Doktor24 közfinanszírozott ortopédiai centrumának otthont adó tatai Kastélypark Klinika átalakításáról és fejlesztéséről is döntöttek. A tatai ortopédiai centrum korábbi vezetőjét, dr. Béres Györgyöt a menedzsment már korábban felmentette, és további személyi változások várhatók az ortopédiai centrum csapatában. Az új tulajdonosok felszólították a tatai ingatlan tulajdonosát a korszerű kórházi funkció fenntartásához szükséges karbantartási, felújítási feladatok elvégzésére.

A cég a következő években új kórházfejlesztésekkel és felvásárlásokkal kívánja tovább növelni piaci részesedését. A Doktor24 2021-ben avatta fel több mint hárommilliárd forintos befektetéssel létrehozott budai központi kórházát, a Multiklinikát, és az elmúlt években aktívan terjeszkedett vidéken is. 2021 szeptemberében az Első Magánegészségügyi Hálózat Zrt. megvásárolta a Life Egészségcentrumot, Székesfehérvár és a Közép-Dunántúl régió piacvezető privát egészségügyi szolgáltatóját, 2022 januárjában pedig a pécsi Da Vinci Egészségügyi Szolgáltató Kft., júniusban a MediTeam Zrt. került a cégcsoporthoz.

A Doktor24 cégcsoport tulajdonosai között történt változások, a korábbi többségi tulajdonos nemzetközi alapok, a lengyel V4S és a német Ananda eladták a részesedésüket a Futó családnak. A cégcsoport azóta részben leállította az intenzív terjeszkedést, és óvatosabbá vált, de Kóka János szerint továbbra is elképesztő lehetőségek vannak a magyar magánegészségügyi piacon. A Doktor24 kötvényt bocsátott ki, amelyet a befektetők le is jegyeztek, és a Futó Gáborhoz köthető Egészségügyi Befektetési Holding Kft. 198,7 millió forintos tőkeemelést is végrehajtott. Az információk szerint a cég 2022 és 2023 első felében erősen mínuszos hónapokat élt meg, de jelenleg már erősen EBITDA-pozitív a működés.