Vádat emeltek az exrendőr ellen, aki háromszor rabolt bankot

Fegyveres rablás, hivatali visszaélés és személyi szabadság megsértése miatt emelt vádat egy volt nyomozó ellen a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség. Az ötvenes éveiben járó férfi 2019 és 2021 között orvosi maszkban, kalapban és szemüvegben rabolt ki egy budapesti és egy pécsi bankot - utóbbit kétszer.

A vádirat szerint a nyomozó 2006-tól rendszeresen szerencsejátékozott, ami miatt először magánszemélyektől kért kölcsön, majd amikor anyagi helyzete kilátástalanná vált, elhatározta, hogy pénzintézetek kirablásával fog pénzt szerezni.

2019 novemberében magát orvosi maszkkal és napszemüveggel álcázva a pécsi bankban papírlapra írt üzenetben fenyegette meg az alkalmazottakat, hogy fegyver van nála, aminek hatására a pénztáros mintegy kétmillió forintot adott át neki. Majd 2020 májusában, akkor még rendőrként újra maszkban, fekete keretes szemüvegben egy fegyvernek látszó tárgyat fogott az alkalmazottakra ugyanabban a bankfiókban, és arra kényszerítette őket, hogy a kasszában lévő készpénzt - közel hatmillió forintot - adják át neki.

2021 augusztusában az exrendőr kalapban, az arcát eltakarva bement egy budapesti bankfiókba, ahol az alkalmazottakkal ismét egy cetlin közölte, hogy „ez egy bankrablás”, egy fegyvernek látszó tárggyal fenyegetve őket a pénztárban levő három és fél millió forint átadását követelte, majd a dolgozókat az egyik irodába zárta.

Az elkövető a fentieken túlmenően a rendőrségi nyilvántartási rendszerbe is többször belépett jogosulatlanul, figyelemmel kísérte az általa elkövetett rablás miatt indult egyik nyomozás adatait, valamint egyik ismerőse kérésére az adatbázisból információkat szerzett egy gépkocsiról.

A férfi hivatásos jogviszonya a gyanúsítást követően felmentéssel megszűnt. A Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsának benyújtott vádiratában az ügyészség 12 év fegyházbüntetést, 10 év közügyektől eltiltást, és a fenyegetéssel megszerzett közel tizenegy és fél millió forintnak megfelelő összegű vagyonelkobzást indítványozott az eljárás kezdete óta letartóztatásban lévő vádlottal szemben, előkészítő ülésen történő beismerés esetére.

Az ügyben pénteken lesz előkészítő ülés a bíróságon. Az ügyész lapunknak elmondta, hogy a vádlott az egyik pécsi bankrablást beismerte, a másik két bankrablást azonban tagadta a nyomozati szakban.