A jegybankra figyel ma a piac

Kamatdöntő ülést tart kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, valamint közzéteszi az idei második Inflációs jelentésének fő számait.

A piacok ma különös figyelemmel kísérik a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának ülését, ahol a kamatdöntés mellett az inflációs jelentés főbb adatai is napvilágot látnak. Az előző, május 21-i ülésen az MNB 50 bázisponttal, 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot, és ezzel együtt a kamatfolyosó mindkét szélét is mérsékelte. A legutóbbi ülésen azonban a Monetáris Tanács 25 bázisponttal, 7,00 százalékosra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb.

Az intézkedés hátterében több pozitív gazdasági tényező állt, mint például a magyar gazdaság növekedésének beindulása, a magas devizatartalékok, a folyó fizetési mérleg javulása, valamint a körültekintő monetáris politika, amelyek együttesen az ország kockázati megítélésének erősödését eredményezték.

Az MNB alelnöke, Virág Barnabás a kamatdöntést követően jelezte, hogy júniusban folytatódhat a kamatcsökkentés, és az alapkamat 6,75-7,00 százalék közé eshet. Ugyanakkor hozzátette, hogy az év második felében már csak korlátozott lehetőség van további kamatvágásra a jelenlegi adatok fényében. A legutóbbi kamatcsökkentés után azonban Virág Barnabás úgy nyilatkozott, hogy "nagyon visszafogott tere van a további kamatvágásnak", ami arra utalhat, hogy a kamatcsökkentési ciklus a végéhez érhetett.

Az inflációs jelentés előző, márciusi kiadása szerint az infláció üteme az év elején visszakerült a jegybank által elfogadott toleranciasávba. Az előrejelzések szerint az infláció éves átlagban 3,5 és 5,0 százalék között mozoghat 2023-ban, míg 2025-ben és 2026-ban 2,5 és 3,5 százalék közötti értékeket vehet fel. A GDP növekedését idén 2,0 és 3,0 százalék között, 2025-ben 3,5 és 4,5 százalék között, 2026-ban pedig 3,0-4,0 százalék között prognosztizálják.

A mai napon a Magyar Nemzeti Bank a megszokotthoz képest egy órával később, 16 órakor tartja meg a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatóját, amelyet Virág Barnabás alelnök vezet majd online formában. A kommunikációs rend ennek megfelelően módosul.

  • 14 órakor a jegybank szűkszavúan bejelenti a kamatdöntést, ahol a várakozások szerint 25 vagy 50 bázispontos kamatcsökkentés várható, és a mai döntés alapján 25 bázispontos csökkentést hajtottak végre.
  • 15 órakor megjelenik a részletes közlemény, amely helyzetértékelést ad a magyar gazdaságról, indokolja a kamatdöntést, és utalást tesz a közeljövőben várható kamatpolitikára. Ebben a hónapban, mivel június a negyedévente megjelenő inflációs jelentés hónapja, a közlemény várhatóan hosszabb és mélyebb értékelést tartalmaz.
  • Szintén 15 órakor a jegybank közzéteszi a legfrissebb inflációs és növekedési előrejelzését, amely egyfajta "ízelítőt" nyújt a csütörtökön teljes terjedelemben megjelenő inflációs jelentésből.
  • 16 órakor kezdődik Virág Barnabás tájékoztatója, amely egy órával későbbre tolódott a szokásos időponthoz képest.

Az eseményekről a Portfolio szokás szerint beszámol.

A kamatdöntés hatására vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben. Az euró árfolyama a reggel fél nyolckor jegyzett 395,65 forintról 394,75 forintra gyengült, a frank jegyzése a reggeli 414,78 forintról 415,73 forintra emelkedett, míg a dolláré 369,14 forintról 367,64 forintra süllyedt.