A Széchenyi Alapok botrányos veszteségei

Egy belső feljegyzés szerint a Széchenyi Tőkealap-kezelő (SZTA) közel hétmilliárd forintot veszített el, ami a cég további működését veszélyeztette. A veszteségek részletei most váltak ismertté, amelyek rávilágítanak az adófizetői pénzek meghökkentő módon történő elvesztésére.

A Pénzügyminisztérium alá tartozó, ma már Széchenyi Alapok néven ismert cég sürgős pénzügyi segítséget kért 2020 első felében. A probléma gyökere, hogy 2018-ban jelentős összegeket helyeztek el a Növekedési Hitel Bankban (NHB), amely később felszámolás alá került. Az NHB Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak érdekeltségébe tartozott, és a bank bedőlésekor az SZTA betétei is bennragadtak.

A Direkt36 által hozzáférhetővé tett belső iratokból kiderül, hogy az SZTA vezetője, Csuhaj V. Imre, aki jelenleg Matolcsy tanácsadójaként dolgozik, a belső szabályokat megszegve helyezte el a pénzeket az NHB-nál. Csuhaj korábban több Matolcsyhoz kötődő szervezetben és cégben is tisztséget viselt.

A Pénzügyminisztérium végül 20 milliárd forintos tőkeemelést hajtott végre a cégnél az adófizetők pénzéből, hogy elkerüljék a jogsértő helyzet kialakulását. Az SZTA feljelentést tett, de a rendőrségi nyomozás során még nem hallgattak ki senkit gyanúsítottként.

Az SZTA működéséről további részletek is napvilágot láttak, például hogy titokban több mint 70 milliárd forinttal járultak hozzá a 4iG nevű kormányközeli cég tőkeemeléséhez, és jelentős forrásokat biztosítottak az Euronews csatorna megvásárlásához egy Orbán Viktorhoz közel álló portugál üzletembernek.

A SZTA közleménye szerint minden jogszabály által megengedett lépést megtettek a pénz visszaszerzéséért, és további polgári pereket is indítottak, amelyek még folyamatban vannak. A cég hozzátette, hogy ennek „eredményeként mára jelentős megtérülést értünk el”, de arra a kérdésre, hogy ez konkrétan mit jelent, nem válaszoltak.

A Nemzeti Tőzsdefejlesztési Alap indítása óta a SZTA több kétes döntést hozott, amelyek a pénz elvesztéséhez vezettek. Az MNB már 2018-ban többször is megbüntette az NHB-t, de ez nem tántorította el az SZTA-t a további betétek elhelyezésétől. Csuhaj V. Imre vezetésével az alapkezelő még több pénzt helyezett el a banknál, amely későbbi felszámolása során elveszett.

Az ügyben az Oppenheim Ügyvédi Iroda által készített feljegyzés szerint Csuhaj felelőssége kiemelkedő, és a vezető tisztségviselői kötelezettségek megszegésére alapított igényt indokoltnak tartják. A Pénzügyminisztérium részletes kérdéssort kapott az ügyről, de csak annyit válaszoltak, hogy minden esetben a jogszabályoknak megfelelően járnak el.