Megvan a Magyar Nemzeti Múzeum új főigazgatója

Dr. Zsigmond Gábor, PhD történész, kulturális turisztikai szakközgazdász fogja vezetni a Magyar Nemzeti Múzeumot, a kinevezést Demeter Szilárd, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ elnöke jelentette be Csák János kulturális és innovációs miniszter jóváhagyásával.

Az állami kulturális intézmény közleményében Zsigmond Gábor új főigazgató a következő célokat fogalmazta meg: a múzeumot együttműködésekre nyitott, a magyar múzeumügyet szolgáló és erősítő intézménnyé fejleszteni, amely a magyar kulturális örökséget nemzetközi szinten is képviseli. Emellett hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Múzeumnak aktívabb szerepet kell vállalnia a Kárpát-medencében és a közép-európai régióban, valamint támogatnia kell a magyar múzeumügyet. Zsigmond Gábor célul tűzte ki, hogy az intézmény otthonává váljon mindazoknak, akik az intézmény több mint 220 éves céljaiért tenni kívánnak.

A főigazgató kiemelte a széles körű együttműködések fontosságát a hazai és nemzetközi múzeumi világban, az egyetemekkel, a tudományos élet szereplőivel, a társadalmi szervezetekkel, az intézmény támogatóival, a sajtóval és a látogatókkal.

Zsigmond Gábor közel két évtizede dolgozik a múzeumi ágazatban, többek között a budapesti nosztalgia villamosközlekedés elindításában, a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum szakmai megújításában vett részt, és mintegy 40 hazai és külföldi kiállítás szervezőjeként, kurátorként, valamint 15 könyv és több mint 100 tanulmány szerzőjeként és társszerzőjeként tevékenykedett. Könyvei közül három Tiborcz István cége által felújított épületeket mutat be, aki egyben a könyvek társszerzője is. Ezek között szerepel a Gellért Hotel, a Mahart-székház és az Adria-palota története, amelyek mindegyike a miniszterelnök vejének érdekeltségi körébe tartozó BDPST Group tulajdonában áll, és a könyveket is a cégcsoport adta ki. A Budapesti Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem mellett több hazai és külföldi egyetem vendégelőadójaként is ismert, ahol elsősorban kulturális fejlesztésekkel, örökségmenedzsementtel, kiállításszervezéssel és Magyarország modernkori fejlődésével foglalkozik.

Az új főigazgató a Közlekedési Múzeum kiemelt jelentőségű beruházásában is szakmai vezetőként részt vett, és a nemzeti kulturális műszaki és közlekedési örökség megőrzéséről szóló kormányhatározat végrehajtásának projektvezetőjeként dolgozott. A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum főigazgató-helyetteseként a muzeológiai, digitalizálási, kiállításszervezési, restaurátori, műtárgynyilvántartási szakterületek és a nemzetközi ügyek irányítása is hozzá tartozott. Nevéhez fűződik többek között a Horthy Miklós által egykor használt Turán vasúti szalonkocsi hazahozatala és restaurálási munkáinak megkezdése.