Hogyan óvjuk meg autónk utasterét a nyári hőségtől?

A nyári kánikulában az autó utastere pillanatok alatt forróvá válhat, ami nemcsak kényelmetlenséget okoz, hanem egészségügyi kockázatot és balesetveszélyt is jelenthet. Néhány egyszerű lépéssel azonban jelentősen csökkenthetjük a hőmérsékletet és megelőzhetjük a problémákat.

Még a résnyire nyitott ablakok sem nyújtanak megoldást, hiszen 28 Celsius-fokos külső hőmérsékleten belül 20 perc alatt akár 42, csukott ablakok mellett pedig 45 fok is lehet az autóban. Fontos, hogy soha ne hagyjunk gyerekeket, utasokat vagy állatokat a parkoló autóban, mivel a hőmérséklet gyorsan életveszélyessé válhat.

Az utazás előtti szellőztetés kulcsfontosságú: nyissuk ki az összes ajtót, hogy a belső tér átszellőzzön, majd zárjuk be őket és rövid időre kapcsoljuk be a klímát a legmagasabb fokozatra. Ügyeljünk arra, hogy a kormánykerék, a sebességváltó gomb és az ülések nagyon forróak lehetnek.

Az utasok egészségének megóvása érdekében a belső és külső hőmérséklet közötti különbség ne haladja meg a 6 Celsius-fokot. A túlzottan lehűtött utastér keringési problémákhoz és légzőszervi megbetegedésekhez vezethet, ezért a légáramlatot úgy kell beállítani, hogy az ne érje közvetlenül a testet vagy az arcot.

A megfelelő hidratálás is fontos: naponta legfeljebb három liter vizet, gyümölcslevet vagy teát fogyasszunk, de kerüljük a jéghideg italokat. Az UV-védelem érdekében a hátsó oldalablakokra speciális napvédő fóliát helyezhetünk, vagy mobil árnyékolókat használhatunk. Ne feledkezzünk meg a megfelelő ruházatról és a naptej használatáról sem, még az autóban ülve is.

Parkoláskor keressünk árnyékos helyet, és vegyük figyelembe a Nap útját, hogy tartós árnyékot találjunk. A szélvédő mögötti napellenző vagy a külső hővédő védőburkolat segíthet megóvni az autót a felmelegedéstől. A belső térben lévő sötét felületek különösen hajlamosak a hő felhalmozására, ezért világos színű ruhával takarjuk le az üléseket és a kormánykereket, amikor nem használjuk az autót.

Az ADAC (Német Autóklub) szerint a "forró tipp" a hosszabb autós utazásokat reggel vagy este tervezni, és kerülni a déli órákban történő vezetést, amikor a hőség a legnagyobb. Az autó és az utasok sem bírják jól a 35-40 Celsius-fokos belső hőmérsékletet, függetlenül attól, milyen erős a légkondicionáló.

A cikkben nem szerepel releváns információ az "article-5" és "article-6" azonosítójú hírforrásokból.