PET-palackok veszélyei a napon

A műanyagpalackok a napon hagyása veszélyes vegyi anyagok kioldódásához vezethet a tárolt folyadékba, egy friss kutatás szerint.

A környezetre gyakorolt káros hatásuk mellett a műanyagpalackok használatakor is fennáll a veszély, ha hosszabb ideig a napfény éri őket. Egy új tanulmány rámutat, hogy ilyen körülmények között mérgező vegyi anyagok szabadulhatnak fel a palackokból. A kutatást a kínai Jinan Egyetem laboratóriuma végezte, és az Eco-Environment & Health folyóiratban publikálták.

Az illékony szerves vegyületek (VOC) a festékekben, tisztítószerekben, üzemanyagokban és oldószerekben is megtalálhatók, és a műanyagokban, így a palackokban és az ételek csomagolásában is jelen vannak. Bár sok VOC-anyag ártalmatlan, egyesek rövid- vagy hosszútávú egészségkárosító hatással rendelkeznek.

A kínai kutatók szerint a napfénynek hosszan kitett vizespalackokból kioldódhatnak ezek az anyagok, közvetlenül a tárolt folyadékba. Habár a palackok nem bocsátanak ki jelentős mennyiségű vegyszert, a folyadékba kerülő alkánok, alkének, savak és aldehidek miatt érdemes figyelmet fordítani a palackok napfénynek való kitettségére.

A jelenség mögött a fotodegradáció állhat, amely során a műanyag a napfény hatására kezd bomlani, nem pedig a hő miatt. Korábbi tanulmányok is felhívták a figyelmet a palackokból kioldódó veszélyes anyagok problémájára, de a megoldás viszonylag egyszerű: elkerülhető a káros anyagok kioldódása, ha nem hagyjuk hosszú időre a palackot tűző napon.