Thaiföldi kézbe kerül két német áruház

A thaiföldi Central Group kiskereskedelmi óriás bejelentette, hogy megvásárolja a KaDeWe Group fennmaradó eszközeit, beleértve a hamburgi Alsterhaus és a müncheni Oberpollinger áruházakat.

A Central Group már korábban, áprilisban megszerezte a berlini KaDeWe luxusáruházat, és most a cégcsoport további két jelentős egységét, a hamburgi Alsterhaus-t és a müncheni Oberpollinger-t is birtokba veszi. Az üzlet részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Az akvizíció hátterében Rene Benko osztrák ingatlanmágnás Signa ingatlancsoportjának fizetésképtelenné válása áll, amely az európai ingatlanpiaci válság egyik legnagyobb áldozatává vált. A csoport ellen több milliárd eurós követeléseket jelentettek be a hitelezők. A thaiföldi vállalat jelezte, hogy újratárgyalná a bérleti szerződéseket, de a tervek szerint továbbra is működtetné az áruházakat.

A hamburgi Alsterhaus áruház különös jelentőséggel bír, hiszen itt találták meg azt a papirusztöredéket, amely a Jézus gyermekkoráról szóló eddigi legkorábbi feljegyzés másolatának tekinthető. A Staats- und Universitätsbibliothek Hamburg gyűjteményében évtizedek óta őrzött dokumentumot papirológus kutatók, Berkes Lajos és Gabriel Nocchi Macedo vizsgálták meg, és azonosították mint a Tamás elbeszélései Jézus gyermekkoráról legrégebbi, fennmaradt töredékét. A negyedik-ötödik századból származó kézirat-maradvány a kereszténység korai időszakából származik, és a bibliai apokrifok egyikét tartalmazza, amely a Jézus gyermekkorának korai epizódjait meséli el.

A felfedezés jelentősége abban rejlik, hogy bár Jézus születéséről a kanonikus evangéliumok is beszámoltak, ez lehet a legkorábbi kézi leirat, mely részletesen ír Jézus gyermekkoráról. A papirusz egy iskolai vagy kolostori írásgyakorlat során születhetett a szakemberek szerint. A kutatók a Jézus szót görögül észlelve, és néhány kulcsszó segítségével azonosították a töredéket, amelyet Michael Zellmann-Rohrer, a sydney-i Macquarie Egyetem papirológusa „izgalmas leletnek” nevezett.