Egy lebombázott ukrán stadion lelátóját állították ki Münchenben

Az ukrán válogatott mellett Münchenbe érkezett az oroszok által 2022-ben lebombázott harkivi Szonyacsnij Stadion egy darabja is, amelyet a Wittelsbacherplatzon mutattak be. A lelátó részlete a 2012-es Európa-bajnokság egyik helyszínéül szolgáló stadionból származik, amit azóta az oroszok leromboltak.

A Szonyacsnij Stadion a 2012-es, Ukrajnában és Lengyelországban megrendezett Eb alatt szolgált a holland válogatott edzőpályájaként, később pedig az ukrán nemzeti csapat is használta. Ez a stadion csupán egy a több mint 500 sportlétesítmény közül, amelyeket az oroszok a háború 2022-es kitörése óta leromboltak.

Az ukrán labdarúgó-szövetség elnöke, Andrij Sevcsenko mutatta be a kiállított lelátót, amely a hétfői meccs után továbbutazik Düsseldorfba. Ott Ukrajna a következő Európa-bajnoki mérkőzését Szlovákia ellen játssza pénteken. A megsérült lelátó mellett virtuálisan is megmutatták, hogy nézett ki a stadion az orosz agresszió előtt.

Az ukrán válogatott hétfőn 15 órakor kezdte meg szereplését az Európa-bajnokságon, amikor is Románia ellen léptek pályára a müncheni Allianz Arénában. Andrij Sevcsenko hangsúlyozta, hogy bár a futballpályák és a lelátók nem bírják az orosz lövedékeket, Ukrajna soha nem fogja megadni magát, kiáll az országért, és bemutatja a világnak a háború könyörtelen és felfoghatatlan pusztítását.

A Sahtar Donyeck csapata már 2014 óta nem játszhat hazai pályán, mivel az egyik legmodernebb európai stadiont akkor találta el egy lövedék.

A román labdarúgó-válogatott mérkőzéseit gyakran látogató szurkolókat tartóztatott le, és toloncolt ki a német rendőrség, román hatóságokkal együttműködve – írja a Gazeta Sporturilor, ultracsoportok közösségi oldalaira hivatkozva. A müncheni reptér melletti vasútállomásokon, továbbá Németország egyéb határain is feltartóztattak drukkereket, majd őrizetbe vételük után kitoloncolták őket az országból. Az ultrák szerint a hatóságok a válogatott meccseire járó csoportokra (Uniti Sub Tricolor, Honor Et Patria, Ultras Craiova) csaptak le, a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) és a román csendőrség (Jandarmeria) pedig elküldött egy listát a német hatóságoknak, illetve az Interpolnak az ultrák tagjairól, mint veszélyes személyekről. A történtekért a kitoloncolt szurkolók a román hatóságokat tették felelőssé.

Román ultrák az elmúlt években többször is rendbontó viselkedéssel vétették észre magukat, többek közt az Andorra elleni idegenbeli Eb-selejtezőn mentek egymásnak, valamint a pirotechnikai eszközök és magyarellenes megjegyzések skandálása miatt a rendőrség tiltott ki szurkolókat a stadionból.

Az ukrán válogatott azonban nem kezdte jól az Európa-bajnokságot, hiszen a Románia elleni csoportmérkőzésen 3–0-s vereséget szenvedett. A találkozó már eleve felfokozott hangulatban kezdődött, az UEFA pedig alig néhány órával a mérkőzés előtt úgy döntött, hogy kitiltja az orosz zászlókat az Allianz Arénából, hogy azokkal ne provokálhassák az ukrán szurkolókat és játékosokat. A mérkőzésen az ukránok fölényben játszottak, de Románia ügyes taktikával és remek kontrákkal végül eldöntötte a találkozót. Ukrajna pénteken Szlovákia ellen javíthat, míg a románok szombaton Belgium ellen lépnek pályára.

Európa-bajnokság, csoportkör, 1. forduló:

E csoport:

  • Románia–Ukrajna 3–0(Stanciu 29., Marin 53., Dragus 57.)
  • Belgium–Szlovákia 18:00

D csoport:

  • Ausztria–Franciaország 21:00

(Borítókép: A Románia-Ukrajna mérkőzés 2024. június 17-én. Fotó: Sven Hoppe / picture alliance / Getty Images)

Meccsösszefoglalók, riportok, interjúk, podcastok, videók, érdekességek – minden egy helyen, minden az Indexen!

Böngéssze az Index Európa-bajnoki mellékletét, ahol a cikkek mellett megtalálja a menetrendet, a csoportok állását, a játékoskereteket, a csapatleírásokat és a helyszíneket is! Tartsanak velünk egy hónapon át, hiszen helyszíni tudósítóink rendszeresen exkluzív tartalmakkal jelentkeznek Németországból!