Ne etessük a vízimadarakat!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy tartózkodjanak a vízimadarak etetésétől, mivel ez a tevékenység több szempontból is káros.

Az MME szerint a vízimadarak etetése felesleges és veszélyes, mivel betegségeket terjeszthet, környezetszennyezést okozhat, és ronthatja a víz minőségét. Emellett a szervesanyag-terhelés növekedése miatt elmocsarasodáshoz vezethet, valamint a madarak őszi elvonulási viselkedését is kikapcsolhatja. A túlzott táplálékbőség a madarak közötti zsúfoltságot és agressziót is fokozhatja, ami sérülésveszélyt jelent, ráadásul a patkányokat is vonzhatja.

A természetvédelmi szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy a vízimadarak életmódja és túlélési szabályai jelentősen eltérnek azoktól a madaraktól, amelyeket télen etetünk. Az MME ezért készített egy ingyenesen letölthető és kihelyezhető plakátot, amely tájékoztatást nyújt a vízimadarak etetésének veszélyeiről, és segítséget nyújt a lakosságnak, a strandokat, sétányokat üzemeltető önkormányzatoknak a helyes gyakorlatok alkalmazásában.