Hőségriadó Olaszországban

Az olasz meteorológusok szerint a következő napokban akár negyvenfokos hőmérséklet is várható az országban, ami majdnem tíz fokkal magasabb a júniusi átlagnál.

Olaszországban az idei nyár első hőhullámát, amelyet a mitológiai krétai királyról, Minószról neveztek el, a középső és déli részeket fogja leginkább érinteni. A hőmérséklet keddtől kezdődően emelkedni fog, és a csúcspontot csütörtökön éri el.

A legmagasabb hőmérsékleteket Róma, Nápoly, Terni, Firenze, Ferrara, valamint az adriai-partokhoz közeli Forli és Macerata térségében jelezték előre, ahol a hőmérő higanyszála a negyven Celsius-fokhoz közelíthet. Szicília és Szardínia belsejében még ennél is magasabb, 40 fok feletti értékekre számítanak.

Az észak-olaszországi területeken valamivel alacsonyabb hőmérsékletek várhatók, de ott is kánikula lesz, és a hőség enyhülése csak a hét végén várható, amikor viharok érkezhetnek.

Az olaszok hagyományosan nevet adnak a hőhullámoknak, így kapta a nevét Minósz is. A polgári védelem és az egészségügyi hatóságok készültséget rendeltek el, és különösen az időseknek, betegeknek és gyerekeknek javasolják, hogy kerüljék a nap legmelegebb óráit a szabadban.

Görögországban a hőség már halálos áldozatokat is követelt a turisták körében.