Győri gyilkosság és választási újraszámlálás

Győrben két különösen súlyos esemény kapcsán hozott híreket a sajtó: egy brutális gyilkosság ügyében vádat emeltek, míg a városban lezajlott a választási szavazatok újraszámlálása.

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség vádat emelte egy házaspár ellen, akik tíz évvel ezelőtt meggyilkolták a fiuk volt barátnőjét, akit korábban prostitúcióra kényszerítettek. Az ügyészség 16 év fegyházat kért mindkét vádlottra, de a halmazati büntetések miatt akár 22 és fél évet is kaphatnak, ha nem fogadják el az ügyészség ajánlatát.

A vádirat szerint a győri házaspár lakásába költözött lányt, aki korábban a fiuk barátnője volt, prostitúciós tevékenységre kényszerítették. A lakás ajtajára vasrácsot szereltek, és csak a férj rendelkezett kulccsal. A lányt, amikor nem akart tovább prostituálkodni, a házaspár olyan súlyosan bántalmazta, hogy a helyszínen életét vesztette. Testét bőröndbe rejtve eltüntették.

A győri választási folyamatokban is történtek események: a szavazatok újraszámlálása hét választókörben befejeződött. Dézsi Csaba András, a város jelenlegi vezetője, aki a polgármester-választáson csak második lett, jogorvoslattal élt, és a területi választási bizottság elfogadta a fellebbezését.

Dézsi a választáson 17.857 érvényes szavazatot kapott, 440-nel kevesebbet, mint ellenfele, Pintér Bence. Az érvénytelen szavazatok száma majdnem elérte az ezret, ami felveti az érvényes szavazatok érvénytelenné nyilvánításának lehetőségét. Győrben összesen 97 választókör van, és a hét körben több mint 4200 szavazat újraszámlálását rendelték el.

Az újraszámlálás során az első szavazókörben nem találtak eltérést az eredeti jegyzőkönyvben rögzítettekhez képest. A TSZV felhívására sokan jelentek meg, hogy részt vegyenek az újraszámlálásban, Pintér Bence is megjelent, de nem akarta zavarni a folyamatot. A Tiszta Szívvel a Városért Egyesület (TSZVE) színeiben, a Momentum, az LMP, valamint a helyi MSZP támogatásával induló Pintér Bence a június 9-i önkormányzati választáson a voksok 31,15 százalékával, 18 ezer 297 szavazattal legyőzte a 30,4 százalékkal záró, 17 ezer 857 szavazatig jutó Dézsi Csaba András fideszes városvezetőt.

A területi választási bizottság elnöke, Dr. Mester László az összes szavazat újraszámlálását javasolta, de a bizottság végül csak a beadványban megjelölt hét szavazókörben rendelte el az újraszámlálást. Az újraszámlálás eredményeként Dézsi Csaba András végül néggyel kevesebb, míg Pintér Bence eggyel több érvényes szavazatot kapott, így az eredeti eredményt megerősítve Pintér Bence marad Győr polgármestere. Az eredményt a területi választási bizottság 13.00 óra előtt néhány perccel hirdette ki, és az újraszámlálás fél nap alatt befejeződött. Pintér Bence győzelmét 445 szavazatos előnnyel szerezte meg. Az újraszámlálás során nem találtak csalásra utaló jeleket. Pintér Bence jelenleg egy megbeszélésen vesz részt, és később sajtónyilatkozatot fog kiadni.