Már Magyarországon is elérhető a dengue-láz elleni védőoltás

A Nemzetközi Oltóközpont közleménye szerint hozzáférhetővé vált Magyarországon a dengue-láz elleni QDENGA vakcina.

A dengue-láz terjedése globális problémát jelent, és a fertőzést szúnyogok, köztük az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog terjesztik. A fertőzöttek 80 százaléka tünetmentes vagy csak enyhe tüneteket mutat, ami miatt sokan nem is tudnak a fertőzöttségükről. A betegség azonban súlyos, vérzéses formát is ölthet, különösen többszöri fertőzés esetén, ami erős fájdalommal és életveszélyes állapotok kialakulásával járhat.

Az utóbbi években a dengue-láz gyakorisága nőtt az egzotikus utazások népszerűségének köszönhetően, és Európában is történtek behurcolt esetek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már tavaly figyelmeztetett, hogy a betegség ebben az évtizedben továbbterjedhet az Egyesült Államok és Európa déli részei felé, és Afrika további területein is megjelenhet, évente 20 ezer ember halálát okozva Ázsiában és Dél-Amerikában.

A megelőzés a legjobb védekezés a dengue-láz ellen. A szúnyogriasztók és a védőruházat nem nyújtanak teljes védelmet, ezért ajánlott az oltás. A Váci úti Nemzetközi Oltóközpont magánrendelőjében június 5-től elérhető QDENGA vakcina két dózisban nyújt védelmet a fertőzés ellen, a két dózist 3 hónapos különbséggel kell beadni.

A QDENGA vakcina az előző oltóanyagoktól eltérően nem csak azoknak adható, akik már átestek a fertőzésen, hanem azoknak is, akik még nem voltak érintettek.

Az oltás 4 éves kortól adható, de terhesség, szoptatás vagy immunrendszeri megbetegedés esetén nem alkalmazható. Mivel élő, gyengített kórokozós vakcináról van szó, ezért kizáró tényező többek közt a terhesség, szoptatás, vagy immunrendszeri megbetegedés. Az oltás beadása előtt részletes konzultáció szükséges naprakész tudással rendelkező szakorvosokkal, így biztonsággal indulhat el bármilyen távoli úticélra.