Danny Cedrone, a rock and roll korai gitárhőse

Hetven évvel ezelőtt, egy tragikus baleset következtében elhunyt Danny Cedrone, aki a rock and roll történetének egyik meghatározó gitárszólóját játszotta a "Rock Around the Clock" című dalban.

Danny Cedrone, aki 1954. június 17-én vesztette életét egy lépcsőről való leesés következtében, mindössze 33 éves volt, amikor nyakát törte. Ez a tragikus esemény csupán tíz nappal azután történt, hogy részt vett a "Shake, Rattle and Roll" című kislemez felvételein, és két hónappal azelőtt, hogy felvette volna a "Rock Around the Clock" című dal ikonikus gitárszólóját.

Cedrone nem volt a Bill Haley kísérőzenekarának, a Cometsnek állandó tagja, hanem saját zenekarával, The Esquire Boys-szal lépett fel, de rendszeresen meghívták, hogy szólógitárosként közreműködjön Bill Haley akkor még kevéssé ismert együttesének felvételein. Így játszott a "Rock Around the Clock" dalon is, és további legalább tucatnyi felvételen.

Bill Haley, aki swing előadóként kezdte pályafutását, majd az elsők között váltott rock and rollra, 1954-ben már felbukkant a slágerlistákon. Azonban igazi ismertségre a "Blackboard Jungle" című film következő tavaszi bemutatója után tett szert, amelyben a "Rock Around the Clock" című dal is elhangzott. A lázadó fiatalokról szóló film hatására a dal gyorsan a fiatalok himnuszává vált, és Bill Haley és a Comets egy csapásra országos hírnévre tett szert. Haley sikerét azonban hamarosan túlszárnyalták az olyan előadók, mint Elvis Presley, Jerry Lee Lewis és Little Richard. Haley, aki alkoholfüggőséggel küzdött, 55 éves korában hunyt el 1981-ben.

Cedrone a "Rock Around the Clock" felvételéért mindössze 21 dolláros díjazásban részesült. Családja hosszú ideig küzdött azért, hogy Cedrone nevét is felvegyék a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, ahová a Bill Haley & His Comets 1987-ben került be. Végül 2012-ben egy külön bizottság helyesbítette ezt a mulasztást, és Cedronét is beiktatták. Gitárszólója olyan legendás gitárosokat inspirált, mint Jimi Hendrix és Pete Townshend.