Azahriah Puskás-triplája: rekordbevétel és hatalmas nyereség

Azahriah három Puskás-koncertjével kapcsolatosan kétmilliárd forintos bevételt ért el, melyből 600 millió forint tiszta nyereségként realizálódott, miközben a produkcióban több mint 1500 ember vett részt.

A hvg360-nak adott interjúban Azahriah menedzserei, Tóth Gergő és Tóth Kristóf részletezték a koncertek gazdasági hátterét. Eredetileg 800-900 millió forintos kiadással számoltak, azonban ez a végösszeg a tervezettnél majdnem kétszeresére, nettó 1,4 milliárd forintra nőtt, ami részben előre nem látható költségeknek és az inflációnak volt köszönhető. A pontos összeg még nem ismert, mivel további számlák érkezése várható, illetve a színpadon használt technika egy részét is tárolniuk kell egy raktárban.

A három koncertre összesen 138 890 jegyet adtak el, az első nap 45 ezer, míg a második és harmadik nap egyaránt 47 ezer nézőt vonzott. A világon minden koncerten mérik az úgynevezett „no show”-arányt, azok arányát, akik megvették ugyan a jegyet, de valami miatt nem mennek el. Azahriahnál ez 4 százalék volt, ami nagyon jó eredmény. A rendezvényen több mint 1500 ember dolgozott, ebből 900 fő a biztonsági személyzetet tette ki.

A látványos pirotechnikai elemek külföldről érkeztek: a pirotechnika Angliából, a láng- és szikragépek Belgiumból, míg a fénytechnikai eszközök Németországból és Lengyelországból. A színpadi vizuálok négy hónapig készültek, és Emil Goodman (Szabó András) dicsérik, a show rendezője azonban maga Azahriah volt, aki egy vízióval rendelkezett, amit a csapat megvalósított. Tóth Gergely kiemelte, hogy minden eszköz többszörösen biztosított volt, például a színpad feletti 700 kilós zombikezek biztonságosságát egy 88 oldalas tanulmány igazolta, és a tűzoltók is meghatározták a lánggépek és a közönség közötti biztonságos távolságot.

Tóth Kristóf (Krsa) elmondása szerint a csapatnak nincs ideje pihenésre, hiszen a nyári koncertek és több külföldi fesztivál mellett egy európai turnéra is indulnak, valamint a "Mi vagyunk Azahriah" című zenés, félig dokumentum-, félig fikciós film forgatása is folyamatban van. A Puskás Arénában rögzített koncertfilm pedig hamarosan, néhány héten belül ingyenesen elérhető lesz a Youtube-on. A későbbi terveikről egyelőre nem árultak el részleteket a menedzserek, de elmondták, hogy a Puskásnál nagyobb helyre nem akarják már vinni ezt a produkciót. A koncertek nettó nyeresége végül olyan 600 millió forint körüli, vagy valamivel kevesebb lett.