Az elefántok rendkívüli szaglóképessége

Az állatvilág számos lenyűgöző képességgel büszkélkedhet, köztük olyanokkal, mint az elefántok kivételes szaglása, amely képessé teszi őket arra, hogy megkülönböztessék a kenyai törzsek tagjait pusztán a szaguk alapján.

Az állatok szaglása a levegőben lévő kémiai anyagok orrban található idegvégződésekhez kötődő receptorok általi érzékelésén alapul. Egy 2014-es tanulmány szerint az afrikai elefánt rendelkezik a legtöbb szaglóreceptorgénnel, ami ötször jobb szaglást biztosít számukra, mint az embereknek, kétszer olyan éles szaglást, mint a kutyáknak, és még a patkányokat is felülmúlják ezen a téren.

A kutatások kimutatták, hogy az elefántok képesek megkülönböztetni a kenyai maszai és kamba törzsek tagjait, ami a maszai törzs elefántvadász hagyományai és a kamba törzs általában nem fenyegető viselkedése miatt fontos túlélési képesség számukra. Az elefántok a maszai törzs tagjainak ruháitól és színeitől jobban megijednek, mint a kamba törzs tagjaitól.

Az elefántok szaglóképessége annyira fejlett, hogy akár 20 kilométerre lévő itatóhelyeket is ki tudnak szagolni, és felismerik a családtagjaikat a székletük szaga alapján, még akkor is, ha több mint egy évtizede nem találkoztak.

A legpontosabb szaglóképességgel rendelkező állat azonban a hím selyemlepke, amely képes a nőstények feromonjait rendkívül híg koncentrációban is érzékelni, annak ellenére, hogy nincs orra, a szaglóreceptorai az antennáján helyezkednek el.

Az amerikai pulykakeselyű is kiemelkedő szaglóképességgel rendelkezik, mivel az egyik legnagyobb szaglógumóval büszkélkedhet, amelynek segítségével több mint egy kilométerről képes érzékelni a táplálékot.

Összességében tehát az állatok szaglóképességének vizsgálata bonyolult feladat, és a legjobb szaglóképességű állat meghatározása attól függ, hogy milyen szempontokat veszünk figyelembe. Az emberi szaglás talán nem olyan fejlett, mint egyes állatoké, de más érzékszerveink, mint a látás és a tapintás, kárpótolnak minket.