Peter Dinklage: 55 év színészi siker

Az ikonikus és rendkívül népszerű színész, Peter Dinklage a 55. születésnapját ünnepelte idén júniusban, és ebből az alkalomból összeszedtük azokat a filmeket és sorozatokat, ahol emlékezetes alakításokat nyújtott.

Peter Dinklage karrierje során számos emlékezetes karaktert életre keltett. Az "Édes kis malackám" (2006) című tündérmesében egy híréhes újságíróként tűnt fel, aki a szemével fizet azért, hogy lefényképezze az elátkozott Penelopét, és habár csak mellékszerepet játszott, a film mégis az egyik legkedveltebb munkája lett a nagy hírneve előtt.

A "Trónok harca" (2011) sorozatban nyújtott alakítása vitathatatlanul meghatározó volt Dinklage számára, ahol a nézők által kedvelt Tyrion Lannister, az ördögfióka karakterét formálta meg. Ez a szerep hozta meg számára a világszerte elismert hírnevet. A sorozat a Max streamingszolgáltató kínálatában érhető el, és a franchise további sikereket ér el, hiszen a "Sárkányok háza" című előzménysorozat már a második évadát éli, és a harmadik évadot is berendelték. Emellett egy harmadik sorozat, "A hét királyság lovagjai" is készül, amely egy évszázaddal a "Trónok harca" eseményei előtt játszódik.

Az "X-Men – Az eljövendő múlt napjai" (2014) című filmben Dinklage Bolivar Trask szerepében vált az X-Men univerzum részévé.

A "Cyrano" (2021) című musicalben Edmond Rostand klasszikusának Joe Wright által rendezett változatában Dinklage Cyrano de Bergerac szerepében brillírozott. A művészlelkű férfi, aki reménytelenül szerelmes Roxanne-ba, segít egy együgyű harcosnak meghódítani a nő szívét. Dinklage ebben az alkotásban nem csak színészi tehetségével, hanem énekhangjával is lenyűgözte a közönséget. A film szintén elérhető a Max streamingszolgáltatónál.

Legutóbb az "Éhezők viadala: Énekesmadarak és kígyók balladája" (2023) című előzményfilmben láthattuk, ahol az Akadémia dékánját, Casca Highbottom karakterét alakította.