Airbnb-zés a saját lakásból: Mit kell tudni?

A rövidtávú lakáskiadás lehetőségeit és buktatóit jártuk körül a Kasszakulcs legújabb podcast adásában, ahol Szabó László, az Immocto ingatlankezelő ügyvezetője volt a vendégünk. Megtudtuk, milyen követelményeknek kell megfelelnie a lakásnak, milyen kötelességekkel jár a kiadás, és hogy mennyi bevételre számíthatunk az Airbnb használatával.

Amennyiben rendelkezünk egy lakással, és szeretnénk a lehető legtöbbet kihozni belőle, felmerülhet a kérdés, hogy az Airbnb kiadás a legmegfelelőbb-e számunkra. A Kasszakulcs podcast legújabb epizódjában ezt a témát jártuk körül részletesen. Az Airbnb-vel szemben azonban egyre népszerűbb az otthoncsere, amely a magas infláció és a szállodai árak emelkedése miatt költséghatékony alternatívát kínál az utazóknak.

A rövidtávú lakáskiadásba való belekezdés előtt több lépésen kell végigmennünk. Először is tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen engedélyek szükségesek, és milyen szolgáltatásokat kell nyújtanunk a vendégek számára. Az otthoncsere esetében a platformok gondosan átvilágítják a tagokat, minimalizálva az esetleges kockázatokat, és számos biztosítást kínálnak az anyagi kár esetére.

A podcastban szó esett arról is, hogy kinek ajánlott és kinek nem az Airbnb-n keresztüli kiadás, valamint hogy hogyan néz ki az engedélyeztetési folyamat. Emellett megvitattuk, hogy milyen szempontok alapján határozhatjuk meg a szállásért kérhető árat.

A hosszútávú bérbeadással szemben az Airbnb használata másfajta kötelezettségekkel és lehetőségekkel jár, így fontos mérlegelni, hogy melyik forma illik jobban a saját igényeinkhez és lehetőségeinkhez. A podcastban részleteztük azokat a tényezőket, amelyeket figyelembe kell venni a döntés során. Az otthoncsere platformjai, mint a HomeExchange és a Kindred, jelentős növekedést tapasztalnak, ami az Airbnb népszerűségét is befolyásolhatja.

A bevétel szempontjából is fontos kérdés, hogy mennyit kapunk kézhez, és mennyi adót kell fizetnünk. A podcastban kitértünk az Airbnb által levont jutalékra és az adózási kötelezettségekre is. Az otthoncsere platformok esetében a bevétel nem tagsági díjból, hanem főként szolgáltatási díjakból származik.

Végül, de nem utolsósorban, szóba került az ingatlankezelők szerepe és az általuk nyújtott szolgáltatások. Megtudhattuk, hogy milyen feladatokat vesznek át tőlünk, ha megbízunk egy ingatlankezelőt, és hogy milyen extra költségekkel kell számolnunk ebben az esetben.

A Kasszakulcs podcastjait több platformon is meghallgathatjuk, így a Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, SoundCloud és YouTube csatornákon keresztül is.

: Kasszakulcs #21 podcast adás, HVG Podcastok. : Bloomberg cikk, "Konkurenciát kapott az Airbnb".