Az erőfeszítés nélküli fogyás piaca

Az amfetaminszármazékok ma a legnépszerűbb stimuláló kábítószerek közé tartoznak, de Amerikában a gyógyszeripar még ma is használja őket, például ADHD és narkolepszia kezelésére, annak ellenére, hogy a harmincas-negyvenes években az amfetamint súlycsökkentő gyógyszerek hatóanyagaként is alkalmazták. Az elmúlt száz év során több rizikós hatóanyagot is kipróbáltak a gyógyszergyárak a fogyás elősegítésére, mint például a dinitrofenolt, amely idegrendszeri zavarokhoz vezetett, vagy a hatvanas években népszerű Rainbow tablettákat, amelyek haláleseteket okoztak.

A WHO legfrissebb adatai szerint ma közel egymilliárd ember elhízott, és 2,5 milliárdan túlsúlyosak, ami kétszer annyi felnőttet és négyszer annyi serdülőt érint a probléma, mint 1990-ben. Magyarországon a felnőtt lakosság 65 százaléka túlsúlyos vagy elhízott.

A százmilliárd dolláros torta

A Novo Nordisk értéke több mint háromszorosára nőtt három év alatt, míg a rivális Eli Lilly értéke több mint kétszeresére nőtt, és jelenleg több mint 823 milliárd dollárt ér. A Novo Nordisk aktuális piaci kapitalizációja (632 milliárd dollár) nagyobb, mint Dánia teljes GDP-je, és a gyógyszergyár Európa legértékesebb cége lett. A Novo Nordisk globális piaci részesedése több mint ötvenszázalékos a GLP-1-agonisták területén, amelyek elősegítik a fogyást. A szemaglutid a Novo saját innovációja, amelyet 2012-ben fejlesztettek ki, és hatékony lehet a krónikus elhízás kezelésében is.

A Novo Nordisk és az Eli Lilly gyógyszerei óriási forgalmat generálnak, és a piaci előrejelzések szerint a fogyasztószerek piaca 2030-ra elérheti a 80–100 milliárd dollárt. Magyarországon a Novo Nordisk Hungária Kft. jelentős növekedést ért el, ahol az árbevétele több mint a negyedével nőtt, míg a profit kis híján megduplázódott.

Száz másik gyógyszert tesztelnek

A Novo és az Eli Lilly gyártási nehézségekkel küzd, például a hatóanyaghiány és az injekciós készítmények gyártása miatt. A gyógyszerek magas ára miatt a biztosítók és az állami ellátórendszerek rendszerint nem adnak támogatást a fogyókúrás szerek használatára. A GLP-1-agonisták más betegségek kezelésében is hasznosak lehetnek, például szívproblémák, zsírmáj, alvási apnoé, krónikus vesebetegség, Alzheimer és általános egészségügyi állapot javításában.

A Novo Nordisk és az Eli Lilly mellett számos más gyógyszergyártó és biotech startup is kutatásokat végez, hogy új, hatékonyabb és kényelmesebb súlycsökkentő gyógyszereket fejlesszenek ki. A Novo Nordisk tabletta verzióját is fejleszti, de a hatóanyaghiány miatt később fogják tudni piacra dobni. Magyarországon egyelőre csak a Novo liraglutidot tartalmazó gyógyszere kapható bizonyos feltételek mellett. Bedros J. Róbert, a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság alapító elnöke szerint legalább egy tucat készítménnyel folynak ígéretes klinikai vizsgálatok.

Van, aki fél, van, aki előremenekül

A jelenlegi rivális termékek fejlesztése majdnem tíz évet vesz igénybe, így a Novo Nordisk és az Eli Lilly előnyben van a piaci versenyben. Az Eli Lilly hat különböző készítményt tesztel, és egy késői fázisban lévő terméke már 2026-ban elérhetővé válhat. A biotechnológiai cégek között kiélezett a verseny, és a nagy gyógyszergyártók tőkében lépéselőnyben vannak. A súlycsökkentő gyógyszerek hatása túlmutat a saját piacukon, például a WW piaci értéke 90 százalékot zuhant a Novo Nordisk gyógyszerének piacra dobása óta. A Pepsi, a Danone és a Nestlé különböző módon reagálnak a fogyasztószerek piacának változásaira. A Novo Nordisk legnagyobb riválisa az amerikai Eli Lilly and Company, amely szintén jelen van a magyar piacon, a Lilly Hungária Kft.-n keresztül.

A Novo Nordisk Hungária Kft. sikeres évet zárt, és a vállalat értékesítési tortájában jelentős részt képvisel a belföldi nettó árbevétel, az export, az egyéb árbevétel átszámlázás, valamint a klinikai kísérletek átszámlázott költsége. Az orosz-ukrán háború ellenére a Novo Nordisk szerint a konfliktusnak jelenleg nincs hatása a magyarországi üzletmenetre.

Kínai kihívók a láthatáron

A testsúlycsökkentő gyógyszerek piacának jövője nem csak a jelenlegi nagy gyártók kezében van. A Reuters beszámolója szerint Kínából érkezhet a legnagyobb kihívás, ahol legalább 15 generikus változatát fejlesztik a legkelendőbb fogyókúrás és diabétesz gyógyszereknek.