Nagyon erős, helyenként extrém UV-sugárzás várható vasárnap

Vasárnap Magyarország több régiójában a figyelmeztetési kritériumot meghaladó, nagyon erős, helyenként extrém UV-B sugárzásra kell számítani, ami már 10–20 perc napozás után is leégést okozhat. Az északkeleti és keleti megyékben záporok és zivatarok is előfordulhatnak, a legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 24 és 31 fok között alakulhat.

A felhőzet az északi részeken csökken, keleten erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, míg délnyugaton sok napsütés várható a fátyolfelhők és a kevés gomolyfelhő mellett. Az északkeleti és keleti megyékben helyenként záporok, zivatarok alakulhatnak ki, de kis eséllyel a délnyugati határ közelében is előfordulhatnak ilyen csapadékgócok. A Dunántúlon az északnyugati, keletebbre haladva a nyugati, délnyugati szél élénkülhet meg, zivatar környezetében erős, viharos lökések is lehetnek.

A HungaroMet Zrt. nyolc vármegyére adott ki elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést a zivatarok miatt, amelyeket villámlás, esetenként szélerősödés és jégeső kísérhet. Az érintett vármegyék:

  • Pest,
  • Békés,
  • Borsod-Abaúj-Zemplén,
  • Hajdú-Bihar,
  • Heves,
  • Nógrád,
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg,
  • Jász-Nagykun-Szolnok.

Estétől északnyugaton, holnap pedig az északkeleti és keleti megyékben is kialakulhatnak zivatarok. Vasárnap délután a nyugati határt is elérheti egy-egy zápor, zivatar.

A zivatarokat felhőszakadás-szerű csapadék, viharos széllökés és apróbb szemű jég kísérheti.

Az UV-B sugárzás veszélyei és védekezés

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint vasárnap egy gyenge hidegfront érintheti az országot, ami fejfájást, migrént, szédülést okozhat, és a napi hőingás fokozhatja a panaszokat. Az asztmások és a pázsitfűfélékre allergiások tünetei is felerősödhetnek a záporok, zivatarok környezetében.

A Dél-Dunántúlon, valamint a Dél- és az Észak-Alföldön az UV-index meghaladhatja a 7-es értéket. Az Időkép arra figyelmeztet, hogy a 11 és 15 óra közötti időszakban kerüljük a napfényt, ugyanis ebben az időszakban a helyenként extrém erős UV-sugárzás miatt akár 10 perc alatt is le lehet égni. A HungaroMet arra kéri az embereket, hogy védekezzenek a napsugárzás okozta leégés ellen. Javasolják, hogy napközben, 11 és 15 óra között kerüljük a napozást, viseljünk vállat takaró pólót, szalmakalapot, és használjunk fényvédő krémeket.