Orbán Viktor végül mégis engedett Mark Rutte NATO-főtitkári kinevezésében

Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, hosszú ideig ellenállt Mark Rutte távozó holland miniszterelnök NATO-főtitkárrá való kinevezésének, de végül engedett, miután úgy érezte, hogy Magyarország megkapta a szükséges garanciákat.

A Jevropejszka Pravda ukrán hírportál részletes elemzést közölt Mark Rutte NATO-főtitkárrá való megválasztásáról és Orbán Viktor ebben játszott szerepéről. A NATO-csúcsig hátralévő kevesebb mint három hét alatt döntés született, hogy a szövetség új vezetője Rutte lesz, Stoltenberg mandátumának kétszeri meghosszabbítása után. A többi NATO-tagállam vezetőinek Orbán Viktor ellenállását kellett legyőzniük ebben a kérdésben. A magyar miniszterelnök végül lemondott a Rutte elleni követeléséről, noha soha nem kapta meg azt, amit eredetileg követelt.

A cikk szerint Orbán és Rutte az arcmentés érdekében megegyeztek az Ukrajnát érintő írásos „garanciákban”. Az ukrán sajtóban felmerült aggodalmak ellenére a szerző, Szerhij Szidorenko szerint nem kell tartani az egyezségtől, és azt állítja, hogy „Orbán Viktor megint hazudott”.

Mark Rutte politikai karrierje és a NATO-főtitkári posztért folyó verseny

Mark Rutte 14 évig vezette Hollandia kormányát, és képes volt kompromisszumokat találni egy széttagolt politikai környezetben. A szerző szerint Rutte sikere nem volt garantált, mivel több főváros is szerette volna, ha Közép- és Kelet-Európa valamelyik államából kerül ki az új főtitkár. Románia Klaus Iohannis államfőt jelölte, aki végül visszalépett Rutte javára. Rutte politikai ellenfelei között Törökország és Magyarország is szerepelt, előbbi a török kisebbséghez való hozzáállás, utóbbi az európai közös értékek védelme és a tekintélyelvű rendszer bírálata miatt.

Az Orbán kormány és a NATO közötti „kiegyezés”

Orbán Viktor azt állította, hogy Rutte teljesítette követeléseit, de a szerző szerint ez nem igaz. Magyarország nem vesz részt a NATO ukrajnai tevékenységében, és nem fordít rá forrásokat, ami Orbán szerint elvesztette érveit Rutte blokkolása mellett. A magyar kormány korábban azt hangsúlyozta, hogy Rutte megveti a jelenlegi magyar kormányt, és ezt Magyarország egészére nézve sértésként próbálta bemutatni. Szijártó Péter magyar külügyminiszter márciusban kijelentette, hogy nem támogathatnak olyan személyt NATO-főtitkárnak, aki korábban Magyarországot térdre akarta kényszeríteni.

Ukrajna és az új NATO-főtitkár

Szidorenko szerint az új NATO-főtitkár, Rutte megválasztása nem sérti Ukrajna érdekeit, és nem hoz változást az ország számára. Jens Stoltenberg jelenlegi vezető teljesen ukránpárti volt, és Rutte kormánya is egyértelműen ukránbarát volt, például a modern fegyverek beszerzésében és az F–16-os vadászgépek átadásában. A szerző szerint a főtitkár feladata az, hogy az árnyékban maradjon és irányítsa a vezetőket, és ezt várják el Rutte-tól is.