Hármas Boszorkányság várható a tőzsdén

Az amerikai tőzsdeindexek az elmúlt héten új történelmi csúcsokat értek el, részben a kedvező inflációs adatok hatására. A hét második felében azonban a Hármas Boszorkányság jelensége okozhat kaotikus árfolyammozgásokat.

Az elmúlt héten a vezető amerikai tőzsdeindexek rekordmagasságokat értek el, amihez hozzájárult az infláció csökkenése is. Ennek ellenére a magas kamatok továbbra is fennmaradnak. A vállalati részvényvisszavásárlási programok hatására néhány részvény árfolyama az egekbe szökött, ami az S&P 500 részvényindex árát is felhúzta, annak ellenére, hogy a legtöbb gazdasági szektor nehézségekkel küzdött.

A májusi fogyasztói árindex kevésbé nőtt, mint várták, a maginfláció éves szinten 3,4 százalékot ért el, ami az elmúlt három év legalacsonyabb adata. A Federal Reserve (FED) Jerome Powell elnöke a szerdai sajtótájékoztatón szigorú hangot ütött meg, és a korábbi 5,25 - 5,5 százalékos szinten tartották az irányadó kamatokat. Az idei évre mindössze egy 25 bázispont értékű kamatcsökkentést jósolnak, amely várhatóan az év vége felé történik meg.

Az Apple, a Microsoft és az Nvidia részvényvisszavásárlási programjai jelentősen növelték a három vállalat értékét. Az Nvidia 9,5, az Apple 7,7, a Microsoft pedig 4,2 százalékot javított a héten. A techcégek teljesítménye kiemelkedő volt, míg az energia és pénzügyi vállalatok több mint 2 százalékot estek. A Broadcom félvezetőipari vállalat a legnagyobb emelkedést érte el (+23 százalék), míg a Paramount Global médiacég a legnagyobb mínuszt (-15 százalék).

A tőzsde szerdán zárva tart Amerikában a rabszolgaság eltörlésének emléknapja alkalmából, de a hét második felében nagy árfolyammozgások várhatók. Június harmadik péntekén a Triple Witching, azaz Hármas Boszorkányság napja lesz, amikor háromféle derivatívum lejárata egybeesik, ami megnövekedett kereskedési volumennel és nagy volatilitással jár, előre megjósolhatatlan árfolyam ingadozásokat okozva.

A makrogazdasági adatok közül a kiskereskedelmi forgalom és az ipari termelés számai is közzétételre kerülnek a héten. A negyedéves nagyvállalati gyorsjelentési szezon is lecsengőben van, a Lennar lakásépítő cég, az Accenture IT szolgáltatásokra és tanácsadásra szakosodott vállalat, valamint a Kroger kiskereskedelmi vállalat adatai mozgathatják meg a piacot.