Dánia bevezeti a mezőgazdasági CO2-adót

Dánia bejelentette, hogy 2030-tól adót vet ki az állattenyésztésből származó szén-dioxid-kibocsátásra, ezzel az első ország lesz a világon, amely ilyen intézkedést hoz, és reméli, hogy példája más államokat is követésre ösztönöz.

A dán kormány szakértői már februárban javasolták az adó bevezetését, hogy az ország elérje a 2030-ra kitűzött, jogilag kötelező érvényű célját, a 1990-es szinthez képest 70 százalékos üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését. A centrista kormány kompromisszumot kötött a mezőgazdasági politikáról a gazdákkal, az iparral, a szakszervezetekkel és a környezetvédelmi csoportokkal. Jeppe Bruus, a balközép szociáldemokraták adóügyi minisztere szerint ez az intézkedés más országok számára is inspiráló lehet.

A törvényjavaslatot még a parlamentnek kell jóváhagynia, de a politikai szakértők szerint a széles körű konszenzus miatt valószínűleg elfogadják. A mezőgazdasági termelőknek 2030-ban tonnánként 300 dán koronát (16 ezer forintot) kell majd fizetniük a szén-dioxid-kibocsátás után, ami 2035-re 750 koronára emelkedik. A mezőgazdasági termelők 60 százalékos jövedelemadó-kedvezményre lesznek jogosultak, ami azt jelenti, hogy a tényleges tonnánkénti költség 120 koronánál kezdődik, és 2035-re 300 koronára emelkedik.

Az adó bevezetése 2030-ban darált marhahús esetében kilónként 2 korona többletköltséget jelenthet, ami jelentős változást hozhat a dán diszkontokban jelenleg 70 koronától kapható árakhoz képest.

A dán gazdák kompromisszumképesek

A dán gazdák, bár aggodalmukat fejezték ki az éghajlati célkitűzések miatt, amelyek a termelés csökkentésére és munkahelyek megszüntetésére kényszeríthetik őket, elismerték, hogy a kompromisszum lehetővé teszi vállalkozásaik fenntartását. Ez ellentétben áll Új-Zélanddal, ahol a gazdák kritikája miatt ebben a hónapban elvetették a hasonló adó bevezetésének tervét.