A választási győztesek nehéz feladatai és az EU-s gazdasági kihívások

Szembesülnek a választások győztesei azzal, micsoda feladatok várnak rájuk; gigantikus bírságot kapott a magyar állam az Európai Bíróságtól; nagyot lépett az EU a Kína elleni vámháborúban. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Túl vagyunk az önkormányzati és az európai parlamenti választáson, és a győzteseknek nemcsak a diadal örömével, hanem a kihívások súlyával is szembe kell nézniük. Magyarországon a Fidesz győzelme mellett szembesülniük kell egy EU-s gigabírsággal, Budapesten pedig a koalíció összerakása ígérkezik nehéz feladatnak, az Európai Parlamentben pedig a szélsőjobbos előretörés okozhat fejfájást a Néppártnak és a szocialistáknak.

A választások után kiderült, hogy egy debreceni gyár szennyvizét a csatornába vezette, és az EP-be küldött képviselőink közel 8 ezer eurót fognak kapni havonta. Emellett a gödi akkugyár pénzügyi helyzete is kérdésessé vált, miután a Fidesz nem tudta megszerezni a többséget a Pest megyei közgyűlésben.

Az Európai Bíróság naponta 1 millió eurós, azaz közel 400 millió forintos büntetést szabott ki a magyar államra, egy kétszázmillió eurós átalánydíjon felül, amiért a kormány kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos közös uniós politika egészének, valamint a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozó szabályok alkalmazása alól.

A választások után elfogadott törvényjavaslatok között szerepel, hogy a csokot vagy a babaváró hitelt felvevők mentességet kérhetnek, ha mégsem születik gyermekük. Emellett a 55 év feletti katonák átképzése tanárnak, a városi kórházak gépparkjának átszervezése és a dolgozók szabad áthelyezése is törvénybe került.

Az Európai Bizottság bejelentette, hogy júliustól büntetővámot vet ki a kínai akkumulátoros elektromos járművek behozatalára, mivel azok előállítása Kínában tisztességtelen állami támogatásokban részesül. A BYD autóira 17,4 százalékos pluszvámot állapítottak meg, ami különösen fontos a magyarországi gyártás szempontjából.

A magyar űrhajósjelöltek, Kapu Tibor és a tartalékos Cserényi Gyula hamarosan Houstonba utaznak, hogy megkezdjék a képzést, amely 8-10 hónapig tart majd, és 2025 első felében indulhatnak az űrbe.

A Fővárosi Törvényszék kimondta, hogy a magyar kormány nem osztogathat biankó felmentést a versenytörvény alól a kedvenc projektjeinek. A Vodafone felvásárlása kapcsán a Gazdasági Versenyhivatalnak joga van eldönteni, hogy indít-e versenyfelügyeleti eljárást, és nem hivatkozhat a nemzetstratégiai minősítésre.

Az infláció tovább gyorsult, májusban 4 százalékos volt, elsősorban a szolgáltatások áremelkedése miatt. A telekomcégek átlagosan 14 százalékos áremelést hajtottak végre.

A KSH áprilisi ipari termelési adatai szerint az akkugyártás 23 százalékos mínuszba került, annak ellenére, hogy hárommal több munkanap volt az előző év azonos időszakához képest.

Végül, a választások után érkezett a hír, hogy Körösladányban a Henkel üzemét, a dunaújvárosi kokszolót pedig a technológiai átállásra hivatkozva zárják be, ami a Dunaferr helyzetét is tovább rontja.