Halálos áldozatokat követelt egy tűz egy dél-koreai akkumulátorgyárban

Egy tűz ütött ki egy dél-koreai akkumulátorgyárban, ahol eddig mintegy 22 holttestet találtak, és egy ember sorsa továbbra is ismeretlen – közölték a helyi hatóságok.

A dél-koreai Aricell vállalat hvaszongi gyárában keletkezett tűzvész hétfőn délelőtt, ahol lítium akkumulátorokat gyártanak érzékelők és rádiókommunikációs eszközök számára. A lángok helyi idő szerint 10 óra 30 perc körül csaptak fel, és a tűz következtében több munkást kórházba szállítottak, közülük sajnos többen életüket vesztették. A Yonhap dél-koreai hírügynökség szerint már legalább 22 holttestet találtak a gyárban, míg a tűzoltóság tisztviselője szerint 16 ember meghalt és kettő megsérült.

A gyárban a tűz keletkezésekor összesen 102 ember tartózkodott, de közülük több ember sorsa jelenleg semmilyen információ nem áll rendelkezésre, feltételezhetően az épületben rekedtek. A halottak között tizennyolc kínai és egy laoszi munkás van, a többi áldozat nemzeti hovatartozását egyelőre nem sikerült egyértelműen megállapítani.

A helyi hatóságok hangsúlyozták, hogy a lítium akkumulátorok jelenléte miatt a tűzoltás hagyományos módszerei nem alkalmazhatók hatékonyan, ami növeli a további áldozatok számának kockázatát. A gyárban található akkumulátorok – melyek száma meghaladja a 35 ezret – a tűz hatására sorozatos robbanásokat okoztak, ami megnehezíti a tűzoltók munkáját és akadályozza a bennrekedt emberek kimentését.

A tűz keletkezésének okát egyelőre nem sikerült tisztázni, és a tűzoltóság jelentése szerint a tűz után egy sor akkumulátorcella felrobbant, ami tovább súlyosbította a helyzetet. Az eset idején körülbelül száz dolgozó tartózkodott a helyszínen.

Nehezítette az oltást, hogy a tűzoltóság szerint kezdetben nehéz volt belépni a telephelyre a további robbanásoktól való félelem miatt. Ráadásul mivel a lítiumtűz intenzíven reagál a vízre, a tűzoltóknak száraz homokkal kellett eloltaniuk a tüzet, amelynek megfékezése több órát vett igénybe.

A történtek különösen aggasztóak Magyarország számára is, tekintettel arra, hogy az országban egyre több akkumulátorgyárat építenek, melyek közül többet dél-koreai beruházók finanszíroznak. Például a Samsung már a harmadik gyárát építi Gödön, az SK On pedig Komáromban és Iváncsán is létesített akkumulátorgyárat.

A Reuters jelentése szerint a tűz túl gyorsan terjedt, a munkásoknak nem volt esélyük elmenekülni. Jun Szogjol, Dél-Korea elnöke figyelemmel követi az eseményeket, a belügyminisztérium pedig kérte a helyi hatóságokat, hogy akadályozzák meg, hogy a veszélyes vegyi anyagok szennyezzék a környéket. Dél-Koreában évente több tucatnyi munkás hal meg ipari balesetben, ami arra késztette a parlamentet, hogy olyan törvényt hozzon, amelynek célja, hogy halálos baleset esetén börtönbüntetéssel sújtsák a vállalat vezetőit. A dél-koreai kormány az eset kapcsán rendkívüli megbeszélést tartott, Jun Szogjol államfő a helyszínre látogatott, és az elnöki hivatal szerint utasítást adott arra, hogy dolgozzanak ki intézkedéseket a hasonló tragédiák megelőzésére. A Yonhap dél-koreai hírügynökség jelentése szerint ez lehet Dél-Korea történetének legsúlyosabb balesete egy vegyi üzemben.