Európai Beruházási Bank volt elnöke elleni korrupciós nyomozás

Korrupció, befolyással való visszaélés és uniós pénzeszközök hűtlen kezelése miatt indult nyomozás Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank (EBB) korábbi elnöke ellen.

Az Európai Ügyészség (EPPO) vizsgálata Werner Hoyer ellen, aki az EBB-t 2012 és 2023 között vezette, többek között egy másik személyt is érint. Az ügyészség a német és luxemburgi rendőrökkel együttműködve már többször is házkutatást tartott Hoyer otthonában.

Hoyer ügyvédje, Nikolaos Gazeas szerint az EPPO vizsgálata egy korábbi EBB alkalmazott távozásával és az ezzel kapcsolatos kompenzáció kifizetésével kapcsolatos. Hoyer állítása szerint ő a bank szabályai szerint járt el, amikor aláírta az alkalmazott távozási csomagját, de nem vett részt a kilépési tárgyalásokon.

Werner Hoyer határozottan cáfolja a vádakat, és nyilatkozatában hangsúlyozza, hogy azok abszurdak és megalapozatlanok. Továbbá kéri az ügy teljes körű kivizsgálását, és arra szólítja fel az EBB-t, hogy működjön együtt az EPPO-val. Hoyer maga is kijelenti, hogy együttműködik az ügyészséggel, és a tények tisztázását várja el tőlük. Emellett Hoyer kérte, hogy az ő és az EBB helyetteseinek mentelmi jogát függesszék fel, hogy a vádakat teljes körűen ki lehessen vizsgálni.

Az EBB nem kommentálja a folyamatban lévő külső vizsgálatokat, de kijelentette, hogy szükség szerint teljes mértékben együttműködik az EPPO-val. A vizsgálat az EU csalás elleni ügynöksége, az OLAF jelzése nyomán indult, amely az uniós ügyészségnek jelezte az ügyet. Az EPPO vizsgálati hatáskörrel rendelkezik a határokon átnyúló ügyek felderítésére és a lehetséges bűnösök bíróság elé állítására.

A luxembourgi székhelyű EBB hitelek, garanciák, valamint az állami és magánszektorban történő beruházások nyújtásával segíti a fejlődés és az integráció fellendítését az egész blokkban. Az 1958-ban alapított EBB szerepet játszott az európai gazdaságnak a Covid-19 világjárványt követő támogatásában, és több mint 160 országban támogatja az uniós politikákat.