Mekkai zarándoklat során történt tragédia

Tizennégy jordániai állampolgár vesztette életét, és további tizenheten eltűntek a mekkai zarándoklaton, amelyet az ammáni külügyminisztérium vasárnap jelentett be. Az elhunytak közül legalább hatan hőgutát kaptak.

A muszlim hívők éves nagy zarándoklata, a háddzs idén pénteken kezdődött a szaúd-arábiai Mekkában, és szerdáig tart. A szaúdi statisztikai hivatal adatai szerint több mint 1,8 millió zarándok érkezhetett a vallásuk szent városába, ahol hétfőre 47 Celsius-fokos hőséget jeleztek előre.

Az elmúlt harminc év során több száz ember vesztette életét a zarándoklatok során bekövetkezett tragédiákban. A legsúlyosabb eset 2015-ben történt, amikor tömegpánik következtében legalább 2070 ember halt meg.

A szaúdi egészségügyi minisztérium a hőhullám miatt csütörtökön figyelmeztetést adott ki. A hívőknek azt tanácsolták, hogy fogyasszanak sok vizet és kerüljék a nap legforróbb óráit, maradjanak fedett területen. Tavaly a háddzs idején több mint tízezer hőséggel kapcsolatos megbetegedést jegyeztek fel, amelyeknek 10 százaléka hőguta volt.

A háddzs, amely Mekkában és környékén több napon át tart, az iszlám öt pillérének egyike. Minden muszlim számára kötelező életében legalább egyszer elvégezni, amennyiben anyagilag megengedheti magának és képes megtenni az utat. Sokan évekig várnak a lehetőségre, hogy eljuthassanak a szent helyre, mivel a szaúdi királyság országonkénti kvóták alapján osztja ki az engedélyeket.

A szaúdi uralkodóház a héten bejelentette, hogy a gázai áldozatok családjai közül ezer palesztinnak fizeti a zarándoklatát. A bejelentéssel egy időben Tavfík ar-Rabiah zarándoklatért felelős szaúdi miniszter arra figyelmeztetett, hogy nem tűrnek meg semmilyen politikai tüntetést, mivel a zarándoklatnak szigorúan az imáról kell szólnia.

A jordániai Petra hírügynökség szerint az ország együttműködik a szaúdi hatóságokkal, hogy eldöntsék, a halottakat Szaúd-Arábiában temessék-e el, vagy szállítsák őket vissza Jordániába. A zarándokok szombaton még az Arafát hegyet látogatták meg az 1,8 millió fős tömeg részeként, majd a közelben kavicsokat gyűjtöttek, hogy vasárnap részt vegyenek a zarándoklat egyik utolsó rituáléján, az ördög szimbolikus megkövezésén Mekkában.