Gigantikus lítiumbánya épülhet Magyarország szomszédjában

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy újra megvizsgálják a Rio Tinto által tervezett lítiumbánya projektjét, amely két évvel ezelőtt hatalmas környezetvédelmi tiltakozások miatt került le a napirendről.

A lítium, amelyet az elektromos járművek és mobileszközök akkumulátoraiban használnak, jelentős nyersanyag, és Vučić szerint, ha minden feltétel teljesül, a bánya 2028-ban már megnyílhat. A szerb elnök hozzátette, hogy a bányában az előrejelzések szerint évente nagyjából 58 000 tonna lítiumot lehet majd kitermelni, ami elegendő az európai elektromos járművek gyártásának 17 százalékához, azaz körülbelül 1,1 millió autóhoz.

Ez a projekt, ha megvalósul, Európa jelenlegi lítiumszükségletének jelentős részét fedezhetné, a Financial Times által hivatkozott felmérések szerint 2030-ra akár a kontinens keresletének 13 százalékát is. Belgrád még 2022-ben vonta vissza a Rio Tinto 2,4 milliárd dolláros Jadar-projektjének engedélyeit a jelentős környezetvédelmi tiltakozások miatt.

Emlékeztetőül, 2021-ben és 2022-ben szerb környezetvédők több mint 30 000 aláírást gyűjtöttek össze egy petícióban, amelyben azt követelték, hogy a parlament hozzon törvényt a lítiumkutatás leállításáról az országban. A tiltakozások egy amúgy is intenzív belpolitikai időszakban történtek, választások előtt.

A brit-ausztrál bányászvállalat, a Rio Tinto a szerb elnök szerint újabb garanciákat ígért a környezetvédelmi aggályok kiküszöbölésére. Aleksandar Vučić azt mondta, hogy ha teljesülnek az értékláncra és a környezetvédelemre vonatkozó követelései, hivatalosan is bejelenthetik a projektet. A projekt köré újabb beruházások csoportosulnának, Szerbia beszállna az akkumulátorgyártásba és az elektromos autóiparba is. „Úgy gondolom, hogy ez megváltoztathatja Szerbia és az egész régió életét” – mondta Vučić.

Az idei júniusban tartott önkormányzati választások után azonban Vučić és pártja, a Szerb Haladó Párt úgy tűnik elég támogatottságot érez ahhoz, hogy újra megpróbálja áttolni a bánya ötletét. A szerb vezetés geopolitikailag fontos projektként tekint a bányára, amellyel az EU irányába szeretnének gazdaságilag is közeledni.