A British Museum volt kurátora ellen indult nyomozás az eltűnt műkincsek ügyében

Egy dán műgyűjtő és társa figyelmessége vezetett a British Museum egykori osztályvezetőjének, Peter Higgs-nek a leleplezéséhez, aki közel kétezer műtárgyat tulajdonított el a múzeum gyűjteményéből.

A világ egyik legnagyobb gyűjteményével rendelkező British Museum korábbi vezető kurátora, dr. Peter Higgs, több éven át lophatta a műtárgyakat, amelyek között antik érme, drágakődarab és drágakő is volt. Az intézményben több mint 2 millió műtárgy nincs katalogizálva, ami megkönnyítette számára a lopást. Higgs, aki 1993 óta dolgozott a múzeumban, az ókori görög és római műtárgyakat bemutató osztály vezetőjeként, az eBay-en értékesítette a lopott tárgyakat, gyakran jelképes összegekért.

Az FBI is nyomozást indított az ügyben, amely során a múzeum több mint 1500 darab antik ékszerét sikerült visszaszerezni. Ebben jelentős szerepet játszottak azok a műgyűjtők, akik felismerték a kurátor által eladott tárgyakat, és segítettek a múzeum szakembereinek a hiányzó darabok felkutatásában.

Higgs a múzeumtól ellopott antik ékszerekkel való online kereskedéssel összesen 100 ezer fontot, mintegy 46 millió forintot keresett. Az általa okozott valós kár azonban nehezen becsülhető fel, mivel a múzeum gyűjteményének nem minden darabja szerepel a nyilvántartásban, és sok lopott műtárgy is ezen kívül esett.

A kurátor óvatossága miatt egyelőre nem tudják büntetőjogi értelemben felelősségre vonni, mivel főként olyan műkincseket tulajdonított el, amelyek nem szerepeltek a nyilvántartásokban. Emellett állítólag meghamisította egyes ékszerek papír alapú dokumentációját is. Jelenleg polgári per folyik ellene a brit legfelsőbb bíróságon.