Izraeli katonák halála: Nyolc áldozat egy robbantásban

Október óta nem látott súlyos támadás érte Izraelt, amelyben nyolc katonájuk vesztette életét egy robbanás következtében.

A 2023-as év végén kezdődött izraeli–palesztin háborúban szombaton történt meg az egyik legsúlyosabb incidens, amikor egy páncélozott járművet ért robbanás Tal al-Szultán északnyugati részén, helyi idő szerint hajnali 5 óra 15 perckor. Az izraeli védelmi erők (IDF) tájékoztatása szerint a konvoj részeként haladó Nemera páncélozott járművet egy oldalbomba robbanása érte, és a támadásban nyolc izraeli katona vesztette életét.

Az IDF szóvivője, Daniel Hagari nem közölt részleteket a támadás felelőséről, csupán annyit említett, hogy a robbanás következtében a jármű kapott találatot. A miniszterelnök, Benjamin Netanjahu mélységes szomorúságát fejezte ki a történtek kapcsán, és a haláleseteket „utálatosnak és gyilkosnak” nevezte. Netanjahu hangsúlyozta, hogy a háború súlyos költségei ellenére Izraelnek ragaszkodnia kell a háborús céljaihoz, amelyek között szerepel a Hamász katonai és kormányzati képességeinek megsemmisítése, az elrabolt személyek visszaküldése, Gáza veszélytelenítése és az izraeli lakosok biztonságának garantálása.

Az izraeli védelmi erők szóvivője a katonákat hősöknek nevezte, akik készek voltak életüket feláldozni Izraelért, amely minden polgára számára közös otthon: drúzok, zsidók, beduinok, muszlimok és keresztények számára egyaránt. A tragédia kapcsán az izraeli államfő kijelentette, hogy a nemzet gondolatai és szíve a családokkal vannak ebben a nehéz időszakban.