Ki lesz a 2024-es labdarúgó Európa-bajnok?

A német gazdaságkutatók szerint a válogatott csapatok piaci értékére alapozott számításaik alapján már tudni vélik, ki nyeri a 2024-es labdarugó Európa-bajnokságot.

A fogadóirodák és a szurkolók Európa-szerte izgatottan várják, hogy kiderüljön, melyik csapat nyeri meg a rangos tornát. A német gazdaságkutatók azonban már előre látják a győztest, Gert G. Wagner volt DIW-elnök módszerét követve, amely a csapatok piaci értékére alapoz. Wagner 2006 óta többször is helyesen tippelte meg a győzteseket, még váratlan fordulatok esetén is.

A labdarúgás mára nem csak játék, hanem jelentős üzleti tevékenység is. A játékosok piaci értékét a sportmenedzserek, játékosügynökök és edzők figyelik, és ez alapján árazzák be a csapatokat. A piaci érték magasabbá válása nagyobb elvárásokat is generál a játékosok felé.

A 2024-es Európa-bajnokságra regisztrált játékosok összértéke meghaladja a 11 milliárd eurót, ami jelentős növekedés a 2021-es tornához képest. Az angol válogatott áll az élen 1,52 milliárd eurós piaci értékkel, Franciaország követi őket 1,23 milliárd euróval. Portugália és Spanyolország is az élbolyban van, míg Németország az ötödik helyen áll. A lista végén Albánia és Románia található.

A német szakértők szerint a drágább csapatok gyakran érvényesülnek, de a véletlenek és a váratlan események is befolyásolhatják a végeredményt. A történelem során voltak meglepetésgyőzelmek, mint például Dánia sikere 1992-ben, vagy Olaszország győzelme az utolsó kontinentális bajnokságon.

A német közgazdászok szerint 2024-ben Anglia lehet a befutó, Franciaország szorosan mögötte. Németországnak kevesebb esélyt látnak a győzelemre, de a negyeddöntőbe és elődöntőbe való bejutásukat valószínűnek tartják. A végső megméretésen azonban valószínűleg Angliával kell megküzdeniük.

A fogadóirodákban Anglia és Franciaország a favoritok, Németország a harmadik helyen tűnik fel. A sportfogadásban azonban mindig számításba kell venni a babonákat és a rendező ország szurkolóinak támogatását is.