Néhány ország nem támogatta az ukrajnai béke záródokumentumát

Szaúd-Arábia, India, Dél-Afrika, Thaiföld, Indonézia, Mexikó és az Egyesült Arab Emírségek nem írták alá az Ukrajna békéjéről szóló csúcstalálkozó záróközleményét, amelyen több mint 90 ország képviseltette magát.

Elemzők szerint ez a lépés arra utalhat, hogy az említett országok nem akarnak egyértelmű állást foglalni az ukrajnai konfliktusban. Más vélemények szerint a záróközlemény szövege nem tükrözte ezeknek az országoknak az érdekeit vagy politikai nézeteit.

A svájci külügyminiszter elmondása szerint, bár nem sikerült minden kérdésben megegyezniük, jelentős előrelépéseket értek el a tárgyalások során. A csúcstalálkozón jelen lévő diplomaták kiemelték, hogy a tárgyalások tovább fognak folytatódni, és bíznak benne, hogy a jövőben még több ország fog csatlakozni a békefolyamathoz.

Egy indiai diplomata hozzátette, hogy a legfontosabb a párbeszédre való nyitottság megőrzése, ami alapvető a konfliktus megoldásához.

Az ukrán elnök, Zelenszkij kijelentette, hogy kész lenne tárgyalni a békéről Oroszországgal, ha Moszkva kivonulna Ukrajnából, és arra kérte Kínát is, mint Oroszország szövetségesét, hogy vegyen részt a békejavaslatok kidolgozásában. Zelenszkij szerint ha Putyin nem vet véget a háborúnak, akkor bármilyen módon meg kell őt állítani, legyen szó katonai, vagy diplomáciai eszközről. Hozzátette, hogy az Ukrajnának juttatott nyugati segélyek nem voltak elégségesek a háború megnyeréséhez, de a mostani csúcstalálkozó igazolta, hogy egyáltalán nem gyengül Ukrajna nemzetközi támogatottsága.

A találkozó végén több tucat ország kötelezte el magát Ukrajna területi integritása mellett, és elfogadtak egy záródokumentumot, amely Oroszországot okolja a háborús pusztításért. Szaúd-Arábia külügyminisztere arra figyelmeztetett az eseményen, hogy Ukrajnának kemény kompromisszumokat kell majd kötnie.

A svájci csúcstalálkozó célja az volt, hogy a lehető legszélesebb körű hátteret teremtsenek egy olyan folyamathoz, ami segít véget vetni az ukrajnai háborúnak. Az eseményen több mint 90 országos és nemzetközi szervezet vett részt. Sokan azonban kétségbe vonták a találkozó hatékonyságát, hiszen sem Oroszország, sem legfőbb támogatója, Kína nem volt jelen.

A záródokumentum egyébként az ukrán ellenőrzés visszavonását kéri a Zaporizzsja atomerőmű és az Azovi-tengeri kikötők felett, ezeket jelenleg Oroszország foglalja el. Emellett felszólítja Oroszországot a foglyok és az elrabolt gyermekek visszaküldésére. A legvitatottabb témákról, mint például az orosz megszállás alatt lévő földek helyzete, később fognak tárgyalni.

Oroszország még pénteken időpocsékolásnak minősítette a svájci eseményt és Putyin kijelentette, hogy beleegyezik a tűzszünetbe, ha Ukrajna kivonja csapatait négy, Oroszország által részben megszállt és állítólag annektált régióból. Ezt a csúcs résztvevői elutasították. Ezt követően újabb fordulat történt, vasárnap ugyanis a Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov azt mondta, Putyin nem zárja ki az Ukrajnával folytatott béketárgyalásokat, de garanciákra lesz szükségük, Zelenszkij pedig nem vehet részt ezeken a tárgyalásokon.

Az eseményen Amerika 1,5 milliárd dolláros segélycsomagot jelentett be Ukrajnának az energetika ágazat helyreállítására és a humanitárius helyzet javítására.

: Forrás: Reuters : Forrás: BBC