Mexikóvárosban napokon belül eltűnhet az ivóvíz

Mexikóvárosban a három éve tartó aszály és a magas hőmérsékletek miatt a Cutzamala vízrendszer, amely a várost és környékét látja el vízzel, jelenleg csupán 28 százalékos kapacitással működik. A helyzet annyira súlyos, hogy június 26-án akár el is fogyhat az ivóvíz, ha nem érkezik jelentős csapadék.

A vízhiányt a szakértők is megerősítették, és a válságot a szokatlanul száraz időjárás és a tartósan magas hőmérséklet okozta. A Mexikóvárost ellátó vízrendszerhez tartozó tisztítótelepek, tározók és csatornák elapadtak, és a helyzetet az észak-amerikai aszályfigyelő rendszer is válságosnak minősítette. A városban élők és a szakemberek által "nulladik" napnak nevezett időpont, amikor a víz elfogyhat, június 26-ára várható.

A helyi politikusok hónapokon át nem tulajdonítottak kellő jelentőséget a vízválságnak, és ennek következményeit sem mérlegelték kellőképpen. Több városrészben már korábban is elfogyott a víz, és tartálykocsikban kellett azt szállítani. A Cutzamala rendszer, amelyet a kormány létfontosságúnak minősített, normális körülmények között másodpercenként 15 köbméter vizet továbbít, és nagyjából 22 millió embert szolgál ki. Május végén azonban már csak 28 százalékos kapacitással üzemelt.

Az elavult infrastruktúra tovább súlyosbítja a helyzetet, a rendszerben tárolt víz 40 százaléka elszivárog a csövekből. A vezetékek javítása dollármilliárdokba kerülne, és a városi költségvetésből valószínűleg nem futná a rekonstrukcióra. A nagyvárosban és környékén élők így bőséges csapadékban reménykednek, de az esőzés csak "hamis biztonságérzetet" kelthet.

A Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem kutatói szerint a Cutzamala rendszert az intenzív vízgyűjtés, az újrakezelt maradékvíz mezőgazdasági felhasználása és a víztartó rétegek felszíni feltöltése mentheti meg. A térség gazdaságának csupán háromnegyede használ irrigációs vizet, és a legtöbben még akkor sem hasznosítják újra a vizet, amikor erre lehetőségük van. Az újrahasznosítás bevezetése azonban legalább 5 milliárd dollárba kerülne. A hatóságok a vízveszteség enyhítésén és a rendszer javításán dolgoznak, de jelentős előrelépés nem történt. Tervezik, hogy magáncégeket is bevonnak az infrastruktúra megbízhatóságának fokozása érdekében, és az iskolákban ösztönzik az esővíz begyűjtését.