Macron meggondolta magát az egymilliárd eurós károk után a Csendes-óceánon

Franciaország felfüggesztette az új-kaledóniai választási reformot, amely súlyos zavargásokat és gazdasági visszaesést okozott a Párizstól több mint 15 ezer kilométerre fekvő tengerentúli területen.

A helyzet továbbra is feszült Új-Kaledóniában, egy hónappal azután, hogy a francia nemzetgyűlés jóváhagyott egy törvényjavaslatot, amely csökkentette volna az őslakos kanak lakosság szavazati jogát, ami erőszakos tüntetésekhez és zavargásokhoz vezetett. A konfliktus következtében kilenc ember vesztette életét, 212 rendőr és csendőr megsebesült, több mint ezer embert letartóztattak vagy vád alá helyeztek, és 2700 turistát és látogatót kellett hazaküldeni. A zavargások során fosztogatások és boltok felgyújtásai is történtek, ami becslések szerint 7 ezer munkahely megszűnéséhez vezetett. A Politico szerint az anyagi kár eléri az egymilliárd eurót.

Emmanuel Macron elnök bejelentette, hogy "felfüggesztik" a májusban bejelentett alkotmánymódosítási javaslatot, amely a több mint egy évtizede Új-Kaledóniában élő francia állampolgároknak adott volna szavazati jogot a helyi választásokon, ezzel is elősegítve a rend helyreállítását. Azonban a francia parlament feloszlatása és az előrehozott választások kiírása miatt a reform nem valósulhat meg, amíg az új törvényhozást meg nem választják.

A terület lakosságának mintegy 40 százalékát kitevő új-kaledóniai bennszülött kanakok közül sokan régóta sérelmezik a párizsi uralmat, és ellenzik a szavazati jog kiterjesztését a francia telepesekre, mivel úgy vélik, hogy ez a lépés veszélyeztetné a függetlenséghez fűződő reményeiket.

Franciaországban a politikai helyzet tovább bonyolódik, hiszen Emmanuel Macron államfő a pártjának a múlt vasárnapi európai választásokon elszenvedett veresége után kétfordulós előrehozott választásokat írt ki június 30-ra és július 7-re. Nicolas Sarkozy volt francia államfő élesen bírálta Macron döntését, mondván, hogy a nemzetgyűlés feloszlatása "hatalmas kockázatot jelent az ország és a köztársasági elnök számára" és "furcsának" nevezte az azonnali visszaküldést az urnákhoz. A rendőrség szerint 250 ezren, a szervezők szerint 640 ezren tüntettek szombaton Franciaországban, mintegy kétszáz városban a Nemzeti Tömörülés ellen meghirdetett megmozdulásokon. A felmérések szerint az előrehozott választásoknak a legnagyobb esélyese a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN).

Az öt legjelentősebb szakszervezet és számos civil szervezet a lehető legszélesebb körű megmozdulásokra szólított fel, attól tartva, hogy az előrehozott választásokat követően a 28 éves Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke és miniszterelnök-jelöltje alakíthat kormányt. A legnagyobb megmozdulás Párizsban volt, ahol a rendőrség szerint 75 ezren vonultak az utcára. A baloldali pártok is csatlakoztak a megmozduláshoz, Új Népfront néven közös jelölteket állítva az előrehozott választásokon.

Francois Hollande volt szocialista államfő szombaton meglepetést okozott azzal, hogy bejelentette, elindul a képviselői helyért a közép-franciaországi Tulle városában. Gabriel Attal miniszterelnök szombat este számos intézkedést ígért a megélhetési problémák javítására, egyebek mellett az energiaszámlák 15 százalékos csökkentését jövő téltől. Az Opinionway kutatóintézet szerint ha vasárnap tartanák a választások első fordulóját, az RN 33 százalékos támogatottságra számíthatna, a baloldali szövetség 25, míg az elnöki tábor 20 százalékot érne el. A jelöltállítás vasárnap este 6 órakor ér véget, és az első fordulót június 30-án tartják.

Macron szerdán felszólította mindazokat, akik „nemet tudnak mondani a szélsőségekre”, hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások „előtt vagy után”. A tüntetések résztvevői kifejezték aggodalmukat amiatt, hogy az RN vezetője, Jordan Bardella lehet a következő miniszterelnök, és a párt rasszista és xenofób gyökerei miatt tiltakoztak.

A francia válogatott csatára, Marcus Thuram is aggodalmát fejezte ki a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés előretörése miatt, és felszólította honfitársait, hogy "napi szinten harcoljanak" azért, hogy megakadályozzák a szélsőjobboldali párt sikerét az előrehozott választáson. Thuram egy szombati sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy szerinte milyen fenyegetést jelentenek Marine Le Penék, és bízik benne, hogy a francia csapat minden tagja egyetért vele ebben a kérdésben. Thuram csapattársa, Ousmane Dembélé is felhívta a figyelmet a szavazás fontosságára. A francia válogatott hétfőn 21 órakor Ausztria ellen lép pályára az Európa-bajnokságon.