Kopasz Bálint és a Gazsó-Csipes páros is dobogón a szegedi Eb-n

Kopasz Bálint ezüstérmet nyert, míg a Gazsó Alida és Csipes Tamara alkotta női kajak kettes bronzérmet szerzett a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon.

A szegedi Maty-éri pályán megrendezett versenyen az olimpiai és Európa-bajnoki címvédő Kopasz Bálint előfutam-győztesként került a fináléba, ahol a világbajnok portugál Fernando Pimentával várták, hogy az aranyéremért meccseljen. A győri kajakos 500 méternél még vezetett, de a hajrában a fehérorosz Aleh Jurenyija meglepetésre megelőzte, így Bálint a második helyen ért célba a kajak egyesek 1000 méteres számában. "Kiváló formában éreztem magam, bár nem a legjobban. A szél miatt voltak pályakülönbségek, de ettől még nyerhettem volna. Számítottam arra, hogy Jurenyija is jó formát fog mutatni, bár az elmúlt években nem láttuk sokszor, de nagyon kemény versenyző, ezt ismét bizonyította" – nyilatkozott Kopasz Bálint, hozzátéve, hogy mostantól az olimpiára készül és egy kis pihenőt tart.

A Gazsó Alida és Csipes Tamara párosa a 500 méteres távon a világbajnok dánok és a lengyelek mögött szerezte meg a harmadik helyet. Gazsó Alida Dóra és Csipes Tamara szombaton négyesben diadalmaskodott, ráadásul Csipes egyesben is első lett, így mindketten egy újabb győzelemért szálltak vízre K-2 500 méteren. A döntőben a dánok, Emma Jörgensen és Fredrerikke Matthiesen bírták a legjobban a hajrát, a magyarok pedig a lengyelek mögött értek be harmadikként. "Szerintem az utóbbi három-négy hétben nagyon elfáradtunk mentálisan, ez most ki is jött ebben a futamban. A szél sem kedvezett nekünk, már az elején megbillentünk, ez rá is nyomta a bélyegét a pályánkra. Ahhoz képest, amit belül éreztünk, jól teljesítettünk" – értékelt Gazsó Alida Dóra.

A férfi kenupárosok versenyében Adolf Balázs és Hajdu Jonatán nagyon közel állt a dobogóhoz, de végül két századmásodperccel maradtak el a bronzérmes pozíciótól, így 500 méteren a negyedik helyen végeztek. Adolf Balázs azonban kárpótolta magát, hiszen a kenu egyesek (C-1) 5000 méteres versenyén aranyérmet szerzett. "A szembeszélben jól be kell osztani az erőt, de próbáltuk magunkat az oroszokhoz mérni és nem akartuk őket elengedni és ez sikerült is. Ezzel felbátorodtunk és végig bírtuk is a tempót, jó pálya volt, de ott van bennem a tüske, hogy ez majdnem dobogó lett. Nem baj, inkább próbáljuk pozitívan felfogni és az olimpiára teher és eredménykényszer nélkül menni" – mondta Adolf Balázs a 500 méteres verseny után.

A délelőtt utolsó két fináléjában nem jutott érem a magyaroknak: Takács Kincső (C-1 200 m) és némi meglepetésre a Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István, Tótka Sándor összeállítású, tavaly világbajnoki ezüstérmes kajak négyes is lemaradt a dobogóról, mindkét egység negyedik lett. "Jó időt mentem, ezért nagyon bánom, hogy éppen csak lecsúsztam a dobogóról, bár hozzáteszem, hogy az nem lett volna reális" – nyilatkozott a rutinos győri kenus. Tótka Sándor hozzátette: "Jó volt a formánk, de ez az oldalszél nagyon megviccelt bennünket. Számítottunk arra, hogy kialakulhat pályaelőny, az előző futamokat látva tudtuk, hogy a 7-es, 8-as és 9-es pálya előnyt élvez. Ilyen a sportágunk, ez egy szabadtéri sport. Meglátjuk, mi lesz, remélem, a szövetségben is tudják, hogy az oldalszél rengeteget számított. Fel kell dolgoznunk a történteket, mert legalább éremszerzésre számítottunk. Átgondoljuk és folytatjuk a munkát, reméljük, ugyanebben a felállásban."

A magyar kajak-kenusok több arany-, ezüst- és bronzérmet is szereztek az Eb-n. Kőhalmi Emese a kajak egyesek (K-1) 5000 méteres versenyén szerzett aranyérmet, míg a férfi K-1 5000 méteres számban Varga Ádám ezüstérmes lett. A házigazda magyar válogatott jól szerepel az Eb-n, 10 arany-, 6 ezüst és 4 bronzéremmel nagy fölénnyel vezetnek az éremtáblázaton is.