Holland szurkolók narancssárga áradata Hamburgban és rendőrségi intézkedés

Hamburg utcái narancssárgába borultak, amikor több tízezer holland szurkoló indult meg a stadion felé, hogy támogassák a válogatottjukat a Lengyelország elleni meccsen.

A holland szurkolók ismertek arról, hogy különleges, látványos vonulásokat szerveznek a mérkőzések előtt, amelyek során nem az erőszak, hanem a bulihangulat dominál. Hamburgban is ezt a hagyományt folytatták, amikor vasárnap délután három órakor a holland csapat Lengyelország ellen lépett pályára. A szurkolók késő délelőtt gyűltek össze, hogy együtt vonuljanak a stadionhoz, ami igazán impozáns látványt nyújtott.

Ez a jelenség nem újkeletű, hiszen a hollandok hasonló vonulását 2021-ben Budapesten is megcsodálhatta a közönség, amikor a válogatottjuk a legjobb nyolc közé jutásért küzdött meg Csehországgal. Az akkori események is emlékezetesek maradtak a magyar fővárosban, ahol a holland szurkolók színesítették az utcaképet.

A hamburgi vonulásról készült felvételek ismét megmutatták, hogy a holland szurkolók milyen egyedülálló módon képesek támogatni a csapatukat, és hogy a sportesemények milyen pozitív hangulatot képesek teremteni. Azonban a rendezvényt egy súlyos incidens is beárnyékolta: a rendőrség lelőtt egy csákánnyal és Molotov-koktélnak tűnő gyújtószerkezettel fenyegetőző férfit a holland szurkolói zónában. A támadó a járókelőket és a rendőröket is megfenyegette, ami miatt a rendőrség először paprikaspray-t, majd figyelmeztető lövéseket alkalmazott, végül pedig lábon lőtték a férfit. A támadó súlyosan megsérült és kórházba szállították. A hamburgi rendőrség egyelőre nem adott további részleteket az esetről. A hamburgi incidens háttere jelenleg ismeretlen, és a támadás helyi idő szerint 12:30 körül történt a Reeperbahnon, a város főutcáján.

A Lengyelország elleni mérkőzés előtt Hollandia esélyesként számított, különösen miután más nagy csapatok, mint Németország és Spanyolország, már meggyőző győzelmeket arattak az Európa-bajnokságon. A holland válogatottban Frenkie de Jong hiányzott sérülés miatt, míg a lengyel csapatnak Robert Lewandowski combsérülése miatt nem állt rendelkezésre. A két csapat eddig 19-szer játszott egymással, ebből 9-szer a hollandok nyertek, 7 döntetlen volt, és 3-szor győzött Lengyelország. Azonban a legutóbbi találkozók során a hollandok domináltak, a Nemzetek Ligájában 3 győzelemmel és 1 döntetlennel zártak a lengyelek ellen.

A kezdőcsapatok a Lengyelország–Hollandia meccsen:

Lengyelország: Szczesny – Bednarek, Salamon, Kiwior – Frankowski, Zielinski, Romanczuk, Zalewski – Urbanski, Buksa, S. Szymanski

Hollandia: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake – Schouten, Reijnders, Veerman – Simons, Depay, Gakpo