Finnország és Svédország alkoholtörvényeinek enyhítése

Finnország és Svédország a szigorú alkoholértékesítési szabályok enyhítésére készül, miközben fenntartják az állami monopóliumokat.

Svédország tervei szerint lehetővé teszi a gyártók számára, hogy közvetlenül értékesítsenek alkoholt a farmokon a látogatóknak. Finnországban pedig már a héten elérhetővé válnak a szupermarketekben azok az erjesztett italok, amelyek alkoholtartalma nem haladja meg a 8%-ot, ezáltal felülemelkedve a korábbi 5,5%-os korlátozáson.

Mindkét országban az alkohol értékesítése általában csak állami tulajdonú boltokban, valamint engedéllyel rendelkező bárokban és éttermekben lehetséges, ez az Európai Unióban egyedülálló alkohol-monopólium része, amely a skandináv régió szélesebb körű hagyományába illeszkedik. A fogyasztás korlátozásának célja a közegészségügyi problémák megelőzése.

A finn döntés értelmében már kaphatóak az erősebb sörök, borok és almaborok, azonban a desztillált italokra ez nem terjed ki. Svédországban a kisüzemi bor-, sör-, almabor- és szeszesital-árusítás 2025-ben várható, amennyiben az intézkedést jóváhagyják.

Az Európai Bizottság azonban felülvizsgálhatja a két ország döntéseit, hogy azok összhangban állnak-e a versenyjoggal. Finnország esetében már érkezett kifogás a Bizottságtól a desztillált italok kizárása miatt.