Európai bírósági döntések és az energiaátmenet költségei

Két jelentős bírósági ítélet született a klímavédelem terén, amelyek rávilágítanak: az EU polgárainak meg kell fizetniük az energiaátmenet árát. Az energetikai átállás költségei elkerülhetetlenek, és a később ébredőknek többet kell majd fizetniük. Az energia megtermelésébe, szállításába, tárolásába és elosztásába történő befektetés elengedhetetlen. Ez az on the other hand, a Portfolio véleményrovata.

Az európai energetika és kultúra közös kihívásokkal néz szembe. Az energetikai fejlődés hatásai és a döntések társadalmi következményei mindannyiunk életét érintik. Az energetikai rendszerek XX. századi alapfilozófiája a központi termelésre és a szállítóvezetékek, elosztói hálózatok együttműködésére épült, amelyek jelentősen megváltoztatták életünket.

A XXI. században azonban az energiafogyasztók egyre inkább elvárják a tiszta energetikai megoldásokat, és új szabályozási lépések bevezetését követelik. A Shell ügyvédei szerint azonban az energiaátállás támogatottsága csökkenhet, ha az emberek nem tudják megfizetni az energiaszámlájukat, vagy az energiaellátás megbízhatatlanná válik.

Az Európai Bíróság döntése, amely elmarasztalta Svájcot az éghajlatváltozás megállítása érdekében tett intézkedések elmulasztása miatt, mérföldkőnek számít. Ez erősítheti az aktivistákat abban, hogy az emberi jogi törvények alapján felelősségre vonják a kormányokat.

Az EU részéről az ESG, a téma zöld megközelítése nem csak gazdasági, hanem identitási és szociális kérdés is. Az EU-nak definiálnia kell, hogy kik vagyunk, mit akarunk kezdeni magunkkal, és mi tesz minket európaivá. A környezetvédelem az egyik identitásképző eszme lett Európában.

Az ESG átállás 2030-ig becsült évi 260-470 milliárd eurós költségét el kell kezdeni fizetni, hogy később jöhet a szüret. Az EU 2022-es összesített éves kutatás-fejlesztési költségvetése 355 milliárd euró volt, ami az EU GDP-jének 2,24%-át teszi ki.

Az EU lakosainak meg kell fizetniük a technológiai átmenet árát, és a később ébredőknek többet kell majd fizetniük. A fejlesztéseknek ára van, és az energiaátmenet költségeit nem lehet elkerülni. Az EU-nak és Magyarországnak döntenie kell, hogy a strukturális gondok elfedése helyett, egy előremutató modell felépítését választja-e, amelybe beletartozik az energetikai rendszerekbe történő befektetés is.