Zelenszkij leváltotta az egyesített erők parancsnokát és vizsgálat indulhat ellene

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn leváltotta Jurij Szodolt, az ukrán egyesített erők parancsnokát.

Zelenszkij esti videóüzenetében tett bejelentésében nem indokolta Szodol menesztését, mindössze annyit közölt, hogy helyére Andrij Hnatov dandártábornokot nevezi ki a műveleti tervezésért is felelős tisztségre. Az elnök döntése előtt nem sokkal a Nemzeti Gárda kötelékében lévő Azov brigád vezetője, Bohdan Krotevics feljelentést tett Szodol ellen, aki szerint a parancsnok tevékenysége nagy emberveszteséget okozott az ukrán hadseregnek, és együttműködött az orosz erőkkel.

Az Azov brigád vezetője Telegramon megjelent bejegyzésében azt írta, hogy Szodol "szerintem több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok". Krotevics hozzátette, hogy Szodol vizsgálatokat kezdeményez azok ellen a parancsnokok ellen, akik támadnak és nem adják fel a pozícióikat, de maga ellen szolgálati vizsgálatot nem indít. A feljelentés nyomán hivatalos vizsgálat is indulhat Szodol ellen.

Ilyen magas pozícióból ritkán távoznak ilyen gyorsan

Az 53 éves Szodol katonacsaládban született, a Harkiv megyei Csuhujivban. 2007-ben a légideszantosok parancsnokának nevezték ki, 2014-ben pedig már részt vett az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták elleni harcokban. Ott volt a donyecki repülőtér védői között 2014-ben, egészen addig, amíg a terület a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) kezére nem került. Részt vett a debalcevei katlanban is, ahol az ukrán erők kivonulását az orosz erők támadása miatt csak súlyos veszteséggel lehetett megvalósítani.

2022-ben Szodol Mariupolban szolgált, így az elmúlt évtized legvéresebb harcainak legtöbbjében jelen volt.

Hétfőn elvesztett megbízatását idén februárban kapta, ilyen magas poszton meglepő gyorsasággal váltották le. A múlt héten már Mariana Bezuhla parlamenti képviselő is arról posztolt, hogy Szodol felelős az oroszok előrenyomulásáért a Donyeck megyei Toreck térségében, amely 2014 óta volt front és megerősített szakasz, ám Bezuhla szerint Szodol nem gondoskodott ezek megfelelő fenntartásáról és felkészítéséről az újabb támadásra. Bezuhla a közösségi oldalán egy fényképet is közzétett, amelyen Szodol tábornok egy odesszai bárban mulatozik abban az időintervallumban, amikor az oroszok előre törtek a Donyeck megyei Torecknél, ami valóságos médiakampányt indított ellene.

Az utódnak is volt már fontos szerepe a védelemben

Hnatov a déli hadszíntér parancsnokhelyetteseként szolgált 2022 óta és kulcsszerepet játszott Herszon részeinek visszafoglalásában. 2023 tavaszán Bahmut védelmét irányította, amely város végül több hónapnyi heves harcokat követően orosz kézre került. Ő 2021-ig a tengerészgyalogosok parancsnoka volt – ahogy korábban Szodol is. Legutóbb a szárazföldi erők déli szárnyáért felelős parancsnok helyettese volt. Fontos szerepet játszott a háború első szakaszában kulcsfontosságú Mikolajiv védelmében. A dél-ukrajnai város ellenállt az orosz nyomásnak, eleste esetén nyílt volna meg szárazföldön az út nyugatra Odessza, és északra Kijev felé, amivel 2022 március elején nagy lett volna a veszélye annak, hogy az orosz erők bekerítik az ukrán fővárost, alapvetően befolyásolva a háború menetét.