Zűrösen indulhat az e-rollerek kötelező biztosítása

Július 16-tól kötelező lesz felelősségbiztosítást kötni az elektromos rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre, de a szükséges kormányrendelet még nem jelent meg, ami bizonytalanságot okoz a biztosítóknál.

Alig három hét múlva változik meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) piaca, mivel ekkortól lesz kötelező a biztosítás a mikromobilitási eszközök egy részére is. Az elektromos kerékpárokra és az emberi erővel működtetett járművekre, mint a gördeszkák, valamint a mozgáskorlátozottak által vezetett e-mopedekre és pedelecekre ez nem vonatkozik. Kötelező biztosítást kell kötni azokra a járművekre, amelyek tervezési sebessége meghaladja a 25 km/h-t vagy tömegük a 25 kilót és sebességük a 14 km/h-t. Ilyen lehet számtalan elektromos roller, segway és más mikromobilitási eszköz. Az új kötelezettség bevezetésének oka, hogy egyre több baleset történik ezekkel az eszközökkel. A kötelező biztosítás a másoknak okozott személyi sérülésekkel járó károkat is fedezni fogja, ami befolyásolja az e-rollerekre köthető biztosítások díjait is, amelyek jelenleg 5-25 ezer forint között mozognak évente. A biztosítók egy része már frissítette a tarifáit, de vannak, mint például a Gránit Biztosító, akik a részletszabályokat várják.

A biztosítási díjak terén jelentős eltérések vannak. A K&H-nál az éves díj 4032 és 26 004 forint között alakul, míg az Allianz a nem lakossági ügyfelek számára havi 1390 forintos díjat szabott meg, de éves szerződést kell kötniük és az egész összeget előre ki kell fizetniük. A Köbe Biztosító egyetlen díjat határozott meg minden mikromobilitási eszközre, az Alfa Biztosító pedig a segédmotoros kerékpárok tarifájával köti meg a kgfb-t a mikromobilitási eszközökre.

Fontos, hogy a rendszám nélküli járművek esetén, mint a roller vagy a segway, a használó is üzembentartónak minősül, így neki kell gondoskodnia a biztosításról. A Grantis független biztosítási tanácsadó cég összeszedett jó néhány ajánlatot a piacról, jelenleg milyen éves díjakkal kínálnak kgfb-t ezekhez az eszközökhöz, de a biztosítók nehéz helyzetben vannak, mivel a vonatkozó minisztériumi rendelet még nem jelent meg, így az érintett eszközökre vonatkozó díjakat találgatások alapján határozzák meg. Amint megérkezik a rendelet, a díjak még változhatnak. A kgfb-k határozott időszakra szólnak, jellemzően 1 éves időtartamra vagy 1 hónapra, amikor minden megkezdett hónapban rendezni kell a havi díjat. Több biztosítónál is meghatározza a díj nagyságát az üzembentartó kora és a régió, ahol használja az eszközt.