Olyan meleg van, hogy Somogyban már hűtik a teheneket

Az elmúlt napokban tapasztalt hőség komoly problémát jelent a mezőgazdaság számára Somogy megyében, ahol a gazdálkodók kénytelenek voltak óvintézkedéseket bevezetni a tejhozam csökkenésének megakadályozása érdekében.

A nyári kánikula következtében a somogyi gazdálkodók arról számoltak be, hogy a tejhozamuk jelentősen csökkent. Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. elnöke szerint a tehenészetükben tapasztalható csökkenés már most érzékelhető, naponta körülbelül 500 literrel kevesebb tej kerül szállításra a kaposvári tejüzembe. Annak érdekében, hogy a tejtermelés ne csökkenjen tovább, a társaság ventilátorokat és párásítókat használ az állatok hűtésére.

"Bár a hőség a hét eleje óta tart, de a következményeit már érezzük az enyhén csökkenő tejhozamon" – mondta Pásztohy András. Hozzátette: "Összesen 721 szarvasmarhát tartunk és jelenleg 337 tehenet fejünk. A kánikula előtt naponta nagyjából 11 ezer liter tejet szállítottunk a kaposvári tejüzemnek, ez a forróságban nagyjából 10 500 literre esett vissza. Ez egyelőre nem goromba csökkenés, de egyértelműen kimutatható a kánikula hatása." A termelő istállóban pillanatnyilag 30 ventilátor működik, továbbá párásító segítségével vízzel permetezik a szarvasmarhákat.

A hőség elleni védekezés másik módszere a folyamatos friss vízellátás és a délutáni langyos vízzel történő locsolás. Göcző Sándor magyaratádi őstermelő, aki öt szarvasmarhát tart, elmondta, hogy a nagy melegben különösen fontos az állatok hűtése és a friss víz biztosítása. Somogyszalókon Szalai Norbert gazdálkodó is hasonló intézkedéseket alkalmaz, aki szerint a tartós hőség akár 5-10 százalékos tejhozamcsökkenést is eredményezhet.

A Kapostáj Zrt. is megerősítette a tejhozam csökkenését a zimányi gazdaságban, ahol több mint ezer állatot tartanak. Nagy Imre állattenyésztési részlegvezető hangsúlyozta, hogy minden lehetséges módon igyekeznek óvni a teheneket, többek között hideg vízzel és nagy teljesítményű ventilátorokkal.

Meiszterics László, a kaposvári Meistro Lovasklub elnöke azt mondta, 21 lovuk van és a forróságban a nyílt pálya helyett a fedett, de oldalt nyitott lovardában tartják az edzéseket. A legelőknél fák vannak, így jut árnyék az állatoknak, ezen kívül naponta többször vízzel locsolják a lovakat.

A SONLINE azt írja, pénteken hét pici keverék kölyköt vittek a Kutyatár egyesülethez, ahol a 180 eben kívül 36 macskát is ellátnak. Boncz Edit, az egyesület vezetője szerint a hőségben a vízcsere és a locsoláson kívül a megfelelő árnyékolás biztosítása is döntő, az állattartókra nagy felelősség hárul.