A Diákhitel1 kamata év végéig rögzítve marad

A kormány döntése értelmében 2024. december 31-ig nem változik a Diákhitel1 kamata, így a hallgatók továbbra is 7,99 százalékos kamattal vehetik igénybe a hitelt.

A Magyar Közlönyben közzétett új rendelet alapján a kormány módosította a hallgatói hitelrendszerről szóló korábbi rendeletet, amely hivatalossá teszi, hogy a Diákhitel1 kamatát 2024. december 31-ig rögzítették. A módosítás értelmében a korábban meghatározott időszakot, 2024. január 1-től június 30-ig terjedőt, kiterjesztették 2024. július 1-jétől december 31-ig. Legutóbb 2023 végén történt ilyen hosszabbítás, amikor a kamatot június 30-áig rögzítették, és a hvg.hu észrevétele szerint ez a támogatás a tavaszi szemeszter után is fennmarad.

Az intézkedést Orbán Viktor miniszterelnök írta alá, és a rendelet július 1-jétől lép hatályba. A korábbi nevén Gazdaságfejlesztési, azóta már Nemzetgazdasági Minisztérium korábban hangsúlyozta, hogy a kamatstop fenntartása szükséges a hallgatói hitelezés területén is, hogy a diákok a piaci kamatszint alatt tudják igénybe venni a hitelt. Ezzel szemben a Diákhitel2, amely az önköltséges képzések díját hivatott fedezni, továbbra is kamatmentes marad.

A kamatstop meghosszabbításának hátterében állhat, hogy a Portfólió korábban megjegyezte: a diákhitel kamatának megállapítása relatív, mivel a korábbi 4,99%-os kamatot tavaly nyáron emelték 7,99%-ra, annak ellenére, hogy a kamatstop már akkor is érvényben volt. A Nemzetgazdasági Minisztérium egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta, hogy az egy számjegyű infláció és a jegybanki irányadó kamat csökkenése esetén a Diákhitel1 kamata ismét 4,99%-ra csökkenhet. Jelenleg a jegybanki alapkamat 7 százalék, az inflációt pedig a kormány kezelte le. A hallgatói hitel kamata 2023 első félévében 4,99% volt, ez nőtt nyártól 7,99%-ra, és most nem változik a kamat mértéke, tehát marad a 7,99%.

A gazdasági helyzetet figyelembe véve a kormány a háztartási kamatstopot is meghosszabbította 2024. végéig, amelyet a pandémia, a hosszú háború és a brüsszeli szankciók okozta kihívások miatt tartottak szükségesnek. Emellett a Nemzetgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy 2024. július 1-től megszüntetik az üzletekben kötelező érvényű árengedményeket, amely döntést a minisztérium azzal indokolta, hogy ez segített csökkenteni az inflációt. A Diákhitel1-et a felsőoktatásban tanulók tudják igényelni, havonta 15–150 ezer forint közötti összegben, a folyósítás pedig történhet havonta vagy félévente egy összegben is, és a törlesztést a hallgatói jogviszony megszűnése után kell elkezdeni. A törlesztőrészleteket minden esetben az aktuális jövedelem alapján határozzák meg.