A hegyvidéki közgyűlés sürgős ülése és a jogkörök megnyirbálása

Kovács Gergely, a Hegyvidék újonnan megválasztott polgármestere szerint a XII. kerület fideszes többségű közgyűlése sürgős ülést hívott össze, hogy még a mandátumuk lejárta előtt fontos döntéseket hozzanak.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) elnöke, Kovács Gergely szerint a szerdai ülésen 22 napirendi pont kerül megvitatásra. Az önkormányzat honlapja is megerősíti az ülés napirendjét. Kovács állítása szerint a fideszes képviselők többek között a kerületi építési szabályzat módosítását tervezik, ami lehetővé tenné Tiborcz István számára egy irodaház építését a Mártonhegyi úton. Emellett négy hivatali pozíció megszüntetését is tervezik, hogy még az új polgármester hivatalba lépése előtt végkielégítéseket osztogathassanak. Kovács szerint a képviselő-testületi ülésen előterjesztett beadványok között szerepel egy olyan is, amely október 1-től az új polgármester jogköreit kívánja visszavonni a képviselő-testület számára.

A hatályos Szervezeti és Működési Szabályzat szerint a képviselő-testület több jogkört átruházott a polgármesterre, például önállóan dönthet bizonyos pályázatokról, támogatásokról. Ezeket tenné semmissé Pokorni Zoltán előterjesztésében, javasolva, hogy október elsejével, a polgármesterváltással egy időben, valamennyi átruházott hatáskör kerüljön vissza a képviselő-testülethez.

A Polgármesteri Hivatal felépítésének átszervezése is szerepel az előterjesztések között. Az átszervezés részeként augusztus elsejével megszűnne a Műszaki illetve a Vagyonhasznosítási Koordinációs Csoport is, illetve kettő helyett egy aljegyző maradna.

A választáson Kovács Gergely a fideszes Fóti Krisztinát győzte le, aki Pokorni Zoltán, a kerületet 2006 óta vezető kormánypárti politikus helyére pályázott. Bárhogy is dönt most a testület, ezt nem lesz nehéz megváltoztatnia Kovácséknak: az MKKP ugyanis többségbe került, a 18 fős testületben a polgármesterrel együtt 10 képviselőjük van.

A Tiborcz-féle építkezésre már korábban áldását adta az önkormányzat, most az építési szabályzat módosítására tett javaslatot Pokorni. Az MKKP azzal kommentálta az előterjesztéseket, hogy „jó lesz ez a három hónap...”.