Svédországi repülőbaleset: Egy év után is válaszokat vár a magyar pilóta édesapja

Több mint egy évvel a svédországi repülőbaleset után, Korom Mihály még mindig válaszokat vár arra, mi vezetett fia és egy másik magyar pilóta halálához. A svéd hatóságok eddig nem tudtak megnyugtató magyarázatot adni a tragédiára.

Korom Gábor és kollégája 2023. június 18-án Lengyelországból szálltak fel egy kisrepülővel, és Svédországban, Arkösund közelében zuhantak a tengerbe. A kapitány váratlanul megváltoztatta az útvonalat, ami valószínűleg a környéken tomboló vihar elkerülése miatt történhetett, de a pontos okok még mindig ismeretlenek.

Egy új tanú, egy francia férfi, aki a jachtján tartózkodott, hallotta a repülőgép vízbe csapódását és a motor erős hangját, de magát a repülőt nem látta.

A svéd hatóságok a Commodore Moran nevű repülőgép roncsait megvizsgálták, de a vizsgálat nem hozott közelebb a megoldáshoz. Korom Mihály videokonferencián értesült a vizsgálat eddigi eredményeiről, amely során a hatóságok elmondták, hogy céljuk nem a felelősök megtalálása, hanem a történtek rekonstruálása.

A roncsok vizsgálata során kiderült, hogy a motorral nem volt műszaki probléma, és elegendő üzemanyag is rendelkezésre állt. Korom Mihály nehezen fogadja el, hogy egy év elteltével sem ismertek a baleset valódi részletei. Ezért egy 12-15 pontból álló kérdéssort küldött a svéd hatóságoknak, amelyben többek között arra keresi a választ, hogy miért nem figyelmeztették a légiirányítók a pilótákat a viharzónára, és mi okozhatta a hirtelen magasságvesztést.

Korom Mihály szerint a svéd légiirányítás nem állt a helyzet magaslatán, mivel nem hívták fel a figyelmet a közeledő viharra. Az édesapa elmondása szerint a tragédia elfogadása lehetetlen számára, és a repülőgépek hangja mindig felidézi fia veszteségét.

A Svéd Tengerészeti Hatóság emelte ki a gép roncsait a vízből, és a Blikk értesülései szerint a katasztrófa vizsgálatát a svéd Országos Baleseti Bizottság végzi, de a lap megkeresésére nem kaptak választ.